Τράπεζα Πειραιώς: Άντλησε 650 εκατ. ευρώ από το πράσινο senior preferred bond – Στο 4,625% η απόδοση

Περί τα 650 εκατ. ευρώ άντλησε τελικά η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία βγήκε στις αγορές με «πράσινο» 5ετές ομόλογο, έναντι των 500 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική επιδίωξη.

Οι προσφορές για το ομόλογο της τράπεζας ήταν πέραν πάσης προσδοκίας και φαίνεται να κινήθηκαν λίγο κάτω από 6 φορές την αρχική κάλυψη. Η ζήτηση από Ελλάδα και εξωτερικό ήταν υψηλή, με τις συνολικές προσφορές να ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την απόδοση αυτή κινήθηκε κάτω από το 5%, που ήταν η αρχική καθοδήγηση και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 4,625%.

Το ομόλογο που καλύπτει ανάγκες ΜREL της τράπεζας είναι senior preferred 5NC4, δηλαδή πενταετούς διάρκειας με περίοδο ανάκλησης τα 4 έτη.

Τα έσοδα της έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση ή και αναχρηματοδότηση πράσινων περιουσιακών στοιχείων του ενεργητικού της τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τα στοιχεία α’ τριμήνου του 2024, έχει δείκτη MREL 26%. Βρίσκεται, δηλαδή, πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2025 που για την τράπεζα έχει προσδιοριστεί στο 24,9%, ενώ μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς θα πρέπει να αγγίξει το 27,8%.

Σημειώνεται ότι αυτό είναι το δεύτερο πράσινο senior ομόλογο που εκδίδει η τράπεζα. Το προηγούμενο είχε εκδοθεί το 2021 και η  ρευστότητα που είχε αντληθεί είχε αξιοποιηθεί  για τη χρηματοδότηση επενδύσεων φιλικών προς το περιβάλλον.

Την έκδοση «έτρεξαν» η BNP Paribas σε συνεργασία με την BofA Securities, την Cοmmerzbank την HSBC και την IMI- Intesa San Paolo.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί, τη Δευτέρα, η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς σε Baa3 από τη Moody’s, με τον οίκο να επικαλείται την ισχυρή βασική λειτουργική κερδοφορία το 2023-24 και τις ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον. «Η τράπεζα έχει αποδείξει την ισχυρή υποκείμενη κερδοφορία της, με τα κανονικοποιημένα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του 2024 να αυξάνονται κατά 37% σε ετήσια βάση, γεγονός που σε συνδυασμό με την αυστηρή διαχείριση των λειτουργικών δαπανών οδηγεί σε αναλογία κόστους προς βασικό εισόδημα 29% στο Μάρτιος 2024. Σημειώνουμε επίσης την ισχυρή συνεισφορά της τράπεζας στα έσοδα από προμήθειες, η οποία είναι αναλογικά μία από τις υψηλότερες μεταξύ των τοπικών ομολόγων της και αυξήθηκε κατά 19% από έτος σε έτος το πρώτο τρίμηνο του 2024», σημείωνε η Moody’s.

Την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Τράπεζας Πειραιώς από τον οίκο Moody’s εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου.  «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα μετά από 14 χρόνια. Το επίτευγμα αυτό είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης της ομάδας της Πειραιώς, και αντανακλά την ακλόνητη δέσμευσή μας για πειθαρχία στα χρηματοοικονομικά μεγέθη, στρατηγική ανάπτυξη και δημιουργία αξίας. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτή τη δυναμική και να παράγουμε διατηρήσιμη κερδοφορία για το μέλλον», τόνισε ο κ. Μεγάλου.