Ρουμπινί: ΕΚΤ και BoE να αυξήσουν κι άλλο τα επιτόκια προς αποφυγή του στασιμοπληθωρισμού

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, Bank of England, πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να αποτρέψουν τον κίνδυνο πρόκλησης “στασιμοπληθωρισμού”, προειδοποίησε ο Nouriel Roubini.

Ο περίφημα απαισιόδοξος Roubini ανέφερε ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και ότι οποιαδήποτε συζήτηση για πιο διευκολυντική νομισματική πολιτική θα ήταν πρόωρη. Η ΕΚΤ και η BoE αντιμετωπίζουν ένα μεγαλύτερο δίλημμα από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, επειδή οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται γρήγορα και η ανάπτυξη επιβραδύνεται, τόνισε.

Η BoE “θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι και το 5,75%,” είπε ο Roubini τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επί του παρόντος 5,25% και αναμένεται περαιτέρω άνοδος αυτή την εβδομάδα.

Τα πρόσφατα “dovish” σήματα από πλευράς της BoE αποτελούν “πρόβλημα”, είπε ο Roubini.

“Τα σήματα μας λένε ότι δεν είναι σίγουροι εάν θέλουν να αυξήσουν τα επιτόκια περισσότερο. Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να υπάρξει αποχαλίνωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Θα μπορούσαμε να δούμε έναν πραγματικό στασιμοπληθωρισμό”.

Η BoE άλλαξε το guidance της τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η οικονομία έχει αρχίσει να επιβραδύνεται. Η παραγωγή μειώθηκε τον Ιούλιο και η ανεργία αυξάνεται. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου μιλούν για επιτόκια τα οποία θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αντί να πιέζουν για περισσότερες αυξήσεις προκειμένου να μειώσουν τις τιμές.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι επίσης “πολύ πάνω από τον στόχο”. “Αυτό είναι ένα δίλημμα τόσο για την ΕΚΤ όσο και για την BoE. Από τη μια πλευρά, η συρρικνούμενη οικονομική δραστηριότητα θα τις οδηγήσει στο να σταματήσουν ίσως σε αυτό το σημείο. Από την άλλη, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει πολύ υψηλότερος από τον στόχο, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν αργότερα τα επιτόκια πολύ περισσότερο”.

Χωρίς περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, “θα μπορούσε να υπάρξει αποχαλίνωση του πληθωρισμού και πραγματικός στασιμοπληθωρισμός”, προειδοποίησε.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση, με τα “καλά νέα” να δείχνουν ότι δεν υπάρχει “σκληρή προσγείωση”. Ωστόσο, ο οικονομολόγος είπε ότι οι αγορές κάνουν λάθος να περιμένουν μειώσεις επιτοκίων στις αρχές του επόμενου έτους. Αντίθετα, είπε ότι η Fed ίσως χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και οι πρώτες μειώσεις θα γίνουν “ίσως προς τα μέσα του έτους”.

“Δεν μπορούν να πουν ότι τελείωσαν. Ο δομικός πληθωρισμός αυξάνεται, οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει νέα άνοδος”.

Αν και πιστεύει ότι απαιτούνται υψηλά επιτόκια, εκείνα απειλούν να δημιουργήσουν τα δικά τους προβλήματα. “Υπάρχουν κίνδυνοι οικονομικής αστάθειας. Το είδατε σε αυτό που συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο και πριν από περίπου έναν χρόνο, είδατε τι συνέβη την άνοιξη του τρέχοντος έτους με τις πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεν νομίζω ότι έχουμε βγει από το δάσος, καθώς τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο. Η πιθανότητα κάποιου βαθμού χρηματοπιστωτικής αστάθειας εξακολουθεί να υπάρχει”.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία – από τη δημογραφική γήρανση έως τη γεωπολιτική της εφοδιαστικής αλυσίδας – θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, πρόσθεσε. Ως αποτέλεσμα, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τον στόχο τους για τον πληθωρισμό από 2% σε 3% ή 4%, είπε.

“Τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης, υπάρχουν παράγοντες που υποδηλώνουν ότι το 2% είναι σε αυτό το σημείο αδύνατος στόχος. Η νέα κανονικότητα μπορεί να είναι κάπου μεταξύ 3% και 4% για τις προηγμένες οικονομίες με την πάροδο του χρόνου, φυσικά όχι από τη μια μέρα στην άλλη”, είπε.

Ο Roubini είναι καθηγητής οικονομικών και διεθνούς επιχειρηματικότητας στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.