Συμφωνία Σταϊκούρα – τραπεζών για επιδότηση δόσης σε ευάλωτους στα στεγαστικά τους δάνεια

Οι τράπεζες και η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, φαίνεται να συμφώνησαν στην παροχή βοήθειας αποκλειστικά για ευάλωτους, οι οποίοι έχουν υποστεί την επιβάρυνση των δόσεων στα στεγαστικά τους δάνεια, λόγω ανόδου των επιτοκίων.

Αντιλαμβανόμενες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αύξηση της δόσης έστω και για λίγες δεκάδες ευρώ σε ένα ήδη ευάλωτο οικονομικά νοικοκυριό, αμφότερες οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη λήψη συγκεκριμένων και στοχευμένων μέτρων προστασίας.

Στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις τραπεζικές διοικήσεις  αποφασίστηκε σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, ο σχεδιασμός μίας δράσης μέσω της οποίας θα μειώνονται οι δόσεις για όσους πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που θα τεθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η περίμετρος των δανείων που θα μπουν κάτω από το πλέγμα αυτό θα είναι πολύ μικρή, από τη στιγμή που δεν είναι οριζόντιο μέτρο.

Τραπεζικές πηγές διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί προς το παρόν η τεχνική φόρμουλα με την οποία θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα από το τραπεζικό σύστημα. “Το πλάνο μας θα πρέπει να εξεταστεί από τη Φρανκφούρτη για να δώσει το πράσινο φως”, εξηγεί ανώτατο στέλεχος που μετείχε στη συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών.

Το κόστος της αναδιάρθρωσης θα καλυφθεί τόσο από το κράτος, όσο και από τις τράπεζες. Ειδικότερα εξετάζεται η δημιουργία ενός νέου κύκλου επιδότησης, κατά τα πρότυπα του «Γεφυρα», το οποίο θα συνδυαστεί με μέτρα όπως η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής.

Στο πλαίσιο αυτό, δικαίωμα ένταξης στο μέτρο θα έχουν μόνο τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία του οφειλέτη.

Στόχος των τραπεζών είναι ο μηχανισμός αυτός να μην οδηγήσει σε μία νέα γενιά κόκκινων δανείων, λόγω της αναταξινόμησης πράσινων οφειλών, ενήμερων ή ήδη ρυθμισμένων, προς την κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.