Μήνυμα εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελλάδας στέλνουν Alpha Bank και UniCredit – Συνάντηση Orcel – Ψάλτη με τον Πρωθυπουργό

Ξεκάθαρο μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης καθώς και στον ανερχόμενορόλοτηςΕλλάδαςστοευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό τοπίο, έστειλε, κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στηνΑθήνα, ο Group CEO τηςUniCredit.

ΟAndreaOrcelκαι ο CEOτουΟμίλουAlphaBankΒασίληςΨάλτηςέγιναν δεκτοί από τον Πρωθυπουργό ΚυριάκοΜητσοτάκη, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ΚωστήΧατζηδάκηκαιτον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ΚυριάκοΠιερρακάκη  ενώ νωρίτερα σήμερα, παρακάθησαν σε γεύμα εργασίας με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ΓιάννηΣτουρνάρα. Οι συζητήσεις εστίασαν στη στρατηγική σημασία της συνεργασίας μεταξύ Alpha Bank και UniCredit, στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στον διευρυνόμενο ρόλο της ΕλλάδαςστηνευρύτερηαναπτυξιακήπορείατηςΕυρωζώνηςκαι στην προσπάθεια για προώθηση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ότι η διασυνοριακήσυνεργασίαμεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελεί κρίσιμο πυλώνα σταθερότητας, ιδίως σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και περιφερειακής αβεβαιότητας. Η ενίσχυση των διακρατικών συνεργασιών, όχι μόνο εδραιώνει την εμπιστοσύνη τωναγορών, αλλά και μεγιστοποιεί την ικανότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποτελεσματικά σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς.

Στρατηγικήσυνεργασία

Η επίσκεψη του Andrea Orcel στην Αθήνα έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης αύξησης της συμμετοχής της UniCredit στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, μία επένδυση που αναγνωρίστηκε από πολιτικούς και θεσμικούς φορείς ως κίνηση στρατηγικής σημασίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Andrea Orcel σημείωσε πως «η σταθερά ηγετική στάση σας στην προσέλκυση μεγαλύτερων επενδύσεων στην Ελλάδα και στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης – ιδίως σε ό,τι αφορά την προώθηση της τραπεζικής ένωσης και της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών – υπήρξε καθοριστική.

Η Ελλάδα επιδιώκει εμφανώς να εδραιωθεί ως ισχυρά αναπτυξιακή οικονομία, ενεργός παράγοντας του ευρωπαϊκού συστήματος και, βεβαίως, πυλώνας σταθερότητας στην Νότια Ευρώπη. Στην UniCredit, ταυτιζόμαστε πλήρως με αυτό το όραμα».

Ο κ. Orcel υπογράμμισε τη θετική στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην πορεία  διαμόρφωσης της στρατηγικής σχέσης με την Alpha Bank, σημειώνοντας ότι αυτή ενίσχυσε περαιτέρω την αμοιβαία εμπιστοσύνη και έθεσε τα θεμέλια μίας μακροπρόθεσμης συνεργασίας. «Από την πρώτη  στιγμή, πριν ακόμη την αρχική μας επένδυση στην Alpha Bank, αναπτύξαμε έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο. Η θερμή υποδοχή που λάβαμε από εσάς πραγματικά έδωσε τον τόνο για το μέλλον. Έκτοτε, η συνεργασία μας με την Alpha Bank ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι ισχυρές επιδόσεις και η μελλοντική προοπτική της Alpha Bank μάς έδωσαν την αυτοπεποίθηση να εξελιχθούμε σε στρατηγικό της μέτοχο και να συνεργαζόμαστε στενά μεταξύ μας για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικής κοινότητας». «Είμαστε υπερήφανοι που στεκόμαστε δίπλα στην Alpha Bank, με στόχο τη διαμόρφωση μίας νέας προοπτικής για το ελληνικό και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, και ενισχύουμε τη δέσμευσή μας στην ελληνική αγορά με απόλυτη εμπιστοσύνη και ενθουσιασμό», κατέληξε ο κ. Orcel.

ΒασίληςΨάλτης:«Συνεργασίαπουφέρνεινέεςδυνατότητεςγιαπολίτεςκαιγιαεπιχειρήσεις»

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης τόνισε: «Όπως ανέφερε και ο Andrea, η συνεργασία μας έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες. Τα λόγια του, ως επικεφαλής μίας από τις ισχυρότερες και με το πιο εκτεταμένο δίκτυο τράπεζες στην Ευρώπη, αποτελούν ισχυρό κίνητρο για όλους μας. Η διεύρυνση αυτής της συνεργασίας δεν δημιουργεί μόνο νέες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, δίνοντας τους πρόσβαση στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά, αλλά παράλληλα φέρνει, πιο κοντά στους πολίτες της χώρας μας, την πολύτιμη εμπειρία της UniCredit στη διαμόρφωση προϊόντων που ενισχύουν την καινοτομία και στηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη».εργασία αυτή, η πρώτη του είδους της στην Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση, αποτελεί έμπρακτη έκφραση εμπιστοσύνης στο μέλλον της χώρας μας, και τοποθετεί σταθερά την Ελλάδα στον πυρήνα μίας ισχυρότερης και πιο ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης. Η αναγνώριση από πλευράς UniCredit ότι η συνεργασία μας συνεχίζει να εξελίσσεται ιδιαιτέρως αποδοτικά είναι η ισχυρότερη επιβεβαίωση της δυναμικής και των προοπτικών  της Alpha Bank».

Κοινωνικέςπρωτοβουλίες

Η Alpha Bank προωθεί δύο σημαντικές πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται σε σημαντικές κοινωνικές ανάγκες, αξιοποιώντας και τη σχετική τεχνογνωσία της UniCredit. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ψάλτης, η Τράπεζα εστιάζει σε δύο τομείς:

1. ΠροσιτήΣτέγαση

Η Alpha Bank εκπονεί μία ειδική μελέτη, η οποία θα υποβληθεί στην ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να αναδείξει προτάσεις πολιτικής για την ενίσχυση της προσφοράς και τη διευκόλυνση των πολιτών στην προσπάθεια απόκτηση κατοικίας. Όπως εξήγησε ο κ. Ψάλτης: «Εκπονούμε μία μελέτη την οποία θα διαθέσουμε στην Πολιτεία, εστιάζοντας σε ρεαλιστικές λύσεις για την ενίσχυση της προσφοράς και την αύξηση των διαθέσιμων στην αγορά κατοικιών, ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για την ελληνική κοινωνία».

2. ΧρηματοοικονομικήΈνταξηκαιΠεριφερειακήΑνάπτυξη

Η Alpha Bank δίνει, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στην χρηματοοικονομική συμπερίληψη, με λύσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε υποεξυπηρετούμενες ή απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, ο κ. Ψάλτης  σημείωσε:

«ΜέσακαιαπότηστρατηγικήμαςσυνεργασίαμεταΕΛΤΑκαιαξιοποιώνταςτηνεκτεταμένηεμπειρίατης UniCredit στην προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης στην Ευρώπη, εστιάζουμε στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της ισότιμης πρόσβασης σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και της δημιουργίας ευκαιριών ανάπτυξης στις τοπικές κοινότητες».

Οι πρωτοβουλίες αυτές, όπως τόνισε και ο κ. Orcel, αντικατοπτρίζουν τον κοινόσκοπότηςσυμμαχίας των δύο τραπεζικών ομίλων: «Διαθέτοντας παρουσία σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε την τεχνογνωσία μας με την Alpha Bank και  συνεργαζόμαστε για την ανάπτυξη καινοτόμων χρηματοοικονομικών λύσεων, που ανταποκρίνονται σε βασικές κοινωνικές ανάγκες – όπως η προσιτή στέγαση και η χρηματοοικονομική ένταξη κοινωνικών ομάδων με περιορισμένη πρόσβαση – όπως έχουμε κάνει στην Ιταλία, μέσα από θεματικά και περιφερειακά προγράμματα για τον τουρισμό και τον αγροτικό κλάδο».

Συμμαχίαμεμακροπρόθεσμοορίζοντα,βασισμένησεκοινέςαξίες

Ο Group CEO της UniCredit, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, είχε συναντήσεις με το  Διοικητικό Συμβούλιοτης Alpha Bank καθώς και με ομάδεςστελεχώνπου συμμετέχουν σε κοινές  εμπορικές ή άλλες στρατηγικές πρωτοβουλίες των δύο Τραπεζών. Οι Andrea Orcel και Βασίλης Ψάλτης  είχαν επίσης την ευκαιρία συνομιλήσουν και μεταλαντούχαστελέχηαπό όλο το εύρος του οργανισμού, με τα οποία μοιράστηκαν το κοινό τους όραμα για τη διαμόρφωση του μέλλοντος του τραπεζικού  κλάδου.

Στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, οι δύο CEOs συζήτησαν τον εξελισσόμενο ρόλο των  τραπεζών στην κοινωνία, τη σημασία της συμπεριληπτικής ανάπτυξης και την αξία της “ηγεσίας με σκοπό”.

Ενθάρρυναν μάλιστα τη νέα γενιά τραπεζικών στελεχών να ενεργήσουν ως φορείς αλλαγής, ενώ υπογράμμισαν την κοινή τους δέσμευση στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, στην υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα αλλά και εκτός συνόρων.

«Αυτήείναιμόνοηαρχήμιαςμακράςκαιδημιουργικήςπορείας,πουθεμελιώνεται πάνωσεκοινές αξίες, αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη συλλογική φιλοδοξία για βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο Andrea Orcel, με τον ΒασίληΨάλτηνα συμπληρώνει: «Είμαστεπερήφανοιπουεξελίσσουμετησυνεργασίαμας με την UniCredit, της οποίας η διοικητική ομάδα μοιράζεται μαζί μας κοινές αξίες αλλά και ένα μακρόπνοο όραμα. Προσβλέπουμε στη συνέχεια της συνεργασίας μας για να επιτύχουμε τον μετασχηματισμότουελληνικούτραπεζικούτομέακαινασυνεισφέρουμεουσιωδώςστηνοικονομικήκαι κοινωνική πρόοδο της πατρίδας μας».

Η επίσκεψη του κ. Orcel στην Αθήνα ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη, με την από κοινού με τον κ. Ψάλτη συνάντησήτουςμετονΥπουργόΕθνικήςΟικονομίαςκαιΟικονομικώνΚυριάκοΠιερρακάκη.