Στα μαγαζιά μόνο με click away – Ανοίγουν τη Δευτέρα βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια – Από τις 22.00 η απαγόρευση κυκλοφορίας

Τον οδικό χάρτη για την εορταστική αγορά ανακοίνωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, διατηρείται η αναστολή στο λιανεμπόριο σε όλη την Επικράτεια και από την Κυριακή θα επιτρέπεται η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα μόνο μέσω του clickaway.

Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα κομμωτήρια και τα αμιγώς βιβλιοπωλεία.

Όσον αφορά τις εκκλησίες, ανοίγουν ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα με 9 άτομα στις εκκλησίες και 25 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς, ενώ δεν θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων.

Παραμένουν η απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά από τις 10 το βράδυ, και τα sms.

«Με το 2 θα πηγαίνουμε για τα ψώνια και στα κομμωτήρια», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι μειώνονται σε 3 οι ημέρες καραντίνας για όσους έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

«Λειτουργία μόνο του click away. Παραλαβή από εξωτερικό χώρο του καταστήματος με εξαίρεση μόνο τα καταστήματα που πουλούν αμιγώς βιβλία. ΚΤΕΟ, κουρεία και κομμωτήρια ανοίγουν», είπε από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης.

«Η λειτουργία του click away προϋποθέτει από όλους μας των κανόνων. Εάν δεν τηρηθούν αυτοί οι κανόνες και παρατηρηθούν κανόνες συνωστισμού ή προσπάθεια κάποιων να βρουν ευκαιρία για άσκοπες μετακινήσεις, θα αναγκαστούμε να αποσύρουμε αυτή τη λειτουργία», ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Επισήμανε ότι θα επιτρέπεται η παραλαβή της παραγγελίας μόνο από ένα άτομο. «Δεν ανοίγει το λιανεμπόριο γιατί αμφιβάλλουμε για την τήρηση των μέτρων εντός των καταστημάτων, Πρέπει να αποφευχθεί, αυτό τόνισαν οι ειδικοί, η μεγάλη κινητικότητα στους δρόμους κι έξω από τα καταστήματα», πρόσθεσε.

Επιχείρηση που θα έχει μέσα πελάτη παράνομα, θα έχει πρόστιμο 2.000-50.000 και αναστολή λειτουργίας 15-90 μέρες.

Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν είσοδο σε δρόμο δεν θα μπορούν να έχουν την υπηρεσία click away, επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, κάτι που σημαίνει ότι τα κλειστά εμπορικά κέντρα και mall παραμένουν κλειστά.

Ερωτηθείς ο κ. Γεωργιάδης αν θα υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές, είπε:«Συζητάμε ειδικά γι αυτές που δεν θα μπορούν να έχουν την υπηρεσία click away, να δούμε αν μπορούν να υπάρχουν επιπλέον μέτρα», ενώ ξεκαθάρισε ότι για κάθε μέτρο που ανακοινώθηκε σήμερα, υπήρχε έγκριση από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Τι θα γίνει με τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν e-shop; Δεν δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός;, ρωτήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης: «Εχουμε επιτρέ3ψει και τις τηλεφωνικές παραγγελίες για να δώσουμε την ευκαιρία και σε αυτά τα μικρά καταστήματα. Ήταν η καλύτερη δυνατή λύση με τα δεδομένα μας».

Αναφορικά με τις εκκλησίες, ο κ. Πέτσας είπε: «Δεν είναι ένα ελεύθερο άνοιγμα, αλλά με κανόνες, για δύο συγκεκριμένες μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης και με συγκεκριμένα άτομα».

Δεν θα αλλάξει το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις ημέρες των ρεβεγιόν (10μ.μ.), ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρχει απαγόρευση