Παπαευαγγέλου: Μείωση κρουσμάτων, αλλά «ο τόπος βράζει»

«Ο τόπος βράζει» σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας, σχολίασε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό, μιλώντας για τη σταθερή πορεία που έχει η πανδημία του κοροναϊού στη χώρα μας, με σταδιακή μείωση των κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές, αλλά και την επιμονή τους σε κάποιες άλλες περιφέρειες.

Όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, από τα σημερινά 1.251 νέα κρούσματα στην Αττική εντοπίζονται 250 κρούσματα, 243 στη Θεσσαλονίκη και 102 στο Κιλκίς.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μείωση των εισαγωγών ασθενών με κοροναϊό, αλλά στη Βόρεια Ελλάδα οι ΜΕΘ πιέζονται ιδιαίτερα.

Γιατί δεν άνοιξαν τα σχολεία – Εισήγηση για άνοιγμα μετά τα Φώτα

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων να ανοίξουν τα σχολεία μετά τα Φώτα. Το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί και τις επόμενες εβδομάδες με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Εξηγώντας τον λόγο που τελικά η επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν έδωσε την έγκρισή της για το άνοιγμα των σχολείων, η κ. Παπαευαγγέλου έδωσε τους εξής λόγους.

Καταρχάς, όπως είπε, «η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε όπως θα θέλαμε». Γι’ αυτό, οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας μέσα και έξω από τα σχολεία θεωρήθηκε επικίνδυνη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Αμφισβητήθηκε και το όφελος της επιστροφής στα θρανία μόνο για 7 μέρες, καθώς αμέσως μετά αρχίζουν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές για τα παιδιά.

Η Βρετανία και το εμβόλιο

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Βρετανία ξεκινάει πρώτη στην Ευρώπη τους εμβολιασμούς κατά του κοροναϊού, η καθηγήτρια έκανε μια αναδρομή στο πώς η χώρα αυτή αντιμετώπισε τις εξάρσεις της μηνιγγίτιδας στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και του κοκκύτη του 2012.

Και στις δυο περιπτώσεις οι βρετανικές υγειονομικές αρχές είχαν εισηγηθεί προγράμματα ευρέος εμβολιασμού, σώζοντας εκατομμύρια ζωές.

Έτσι και τώρα, όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, «δεν ξαφνιάζει η αγγλική πρωτοβουλία, καθώς οι Βρετανοί είναι πρωτοπόροι στην αντιμετώπιση προκλήσεων στη δημόσια υγεία».

Έχοντας στο νού το παράδειγμα των Βρετανών, η Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι η εφαρμογή προγράμματος εμβολιασμού σώζει ζωές.

«Ένας ασυμπτωματικός προσκεκλημένος μπορεί να διασπείρει τη λοίμωξη σε όλη την παρέα»

Τέλος, όσον αφορά στις επερχόμενες γιορτές, η καθηγήτρια συνέστησε υπομονή και ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν πιστοί στην εφαρμογή των μέτρων.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ένας ασυμπτωματικός προσκεκλημένος μπορεί να διασπείρει τη λοίμωξη σε όλη την παρέα.

Για αυτόν τον λόγο, παραίνεσε τον κόσμο να περάσει αυτά τα Χριστούγεννα με την οικογένειά του και με στενούς φίλους.