Στουρνάρας στο CNBC: Οι καθυστερήσεις στη διάθεση των εμβολίων είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάκαμψη

Την πιθανή καθυστέρηση στη διανομή εμβολίων κατά του κορωνοϊού χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, ο διοικητής της ΤτΕ με δηλώσεις του στο CNBC.

Οι θετικές ειδήσεις γύρω από τη δοκιμή τριών διαφορετικών εμβολίων μέσα στο Νοέμβριο αναπτέρωσαν τις ελπίδες για ταχεία έξοδο από την κρίση.

Μάλιστα, τα στοιχεία για τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna δείχνουν ποσοστά αποτελεσματικότητας άνω του 90%.

Αυτές οι εξελίξεις έδωσαν σημαντική ώθηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ωστόσο, ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, δήλωσε ότι τυχόν καθυστερήσεις στη διάθεση αυτών των εμβολίων θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομική ανάκαμψη.

«Ίσως οι καθυστερήσεις (στον εμβολιασμό), οι οποίες προς το παρόν δεν είναι πιθανές», απάντησε σε ερώτηση του CNBC για τους βασικούς οικονομικούς κινδύνους του για τη Ζώνη του Ευρώ.

«Οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό έαν συμβούν θα μπορούσαν να αποτελέσουν κινδύνους, αλλά δεν περιμένω καάτι τέτοιο σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε», δήλωσε την Τρίτη ο Στουρνάρας.

Η διανομή των εμβολίων παγκοσμίως, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες συνθήκες συντήρησης, είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Εντούτοις, πριν από αυτό, οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να εγκρίνουν την εφαρμογή. Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο Pfizer-BioNTech την Τετάρτη και αναμένεται να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε ότι θα διατυπώσει τη γνώμη του για το έργο Pfizer-BioNTech όχι νωρίτερα από τις 29 Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο οι εμβολιασμοί στην ηπειρωτική Ευρώπη να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του έτους.