Κορωνοϊός: Προς παράταση το lockdown τουλάχιστον έως τις 7 Δεκεμβρίου

Προτάσεις από τους επιδημιολόγους για το ενδεχόμενο της παράτασης του lockdown δέχεται η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, αν και επισήμως η καραντίνα λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.

Ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δοθεί παράταση τουλάχιστον έως και τις 7 Δεκεμβρίου, ενώ οι αρχές έχουν ήδη συζητήσει όλα τα σενάρια για την άρση του lockdownκαθώς αυτό θα γίνει σταδιακά ξεκινώντας ενδεχομένως από τα σχολεία, έπειτα θα ακολουθήσουν τα καταστήματα που διαθέτουν εποχιακά είδη και τέλος η εστίαση, η οποία θα ανοίξει υπό προϋποθέσεις.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών και η πίεση στο ΕΣΥ θα κρίνουν το τελικό χρονοδιάγραμμα. Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού, την μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων και την διαχείριση των περιοριστικών μέτρων είναι πολύωρες.

Μαζί με την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας σε προσωπικό και μηχανήματα ώστε να ανταπεξέλθει στην κάλυψη των αναγκών είναι τα βασικά ζητήματα στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι εισηγήσεις είναι ποικίλες και εξετάζονται εξονυχιστικά, πάντα στο πλαίσιο που έχουν θέσει οι ειδικοί.

Η ανακοίνωση της παράτασης του lockdown θα γίνει πιθανότατα αύριο Παρασκευή από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Οι σκέψεις για το άνοιγμα των σχολείων

Όσον αφορά την άρση του lockdown,πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό αν θα λειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες ή όχι ταυτόχρονα, καθώς το άνοιγμά τους προβληματίζει την μεγάλη αύξηση της κινητικότητας των πολιτών.

Στο 10% ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού

Ο δείκτης θετικότητας με βάση τους μοριακούς ελέγχους, διαμορφώνεται στο 10%, δηλαδή τα 10 από τα 100 δείγματα που έγιναν ήταν θετικά. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό, καθώς το όριο συναγερμού για του δείκτη θετικότητας τοποθετείται στο 4%. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 31.013 τεστ εκ των οποίων τα 21.361 μοριακά και τα 9.652 rapid test. Τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 2.152.

Την ίδια ώρα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας ασφυκτιά καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπερνά κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ. Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό έφτασαν τους 597.

«Είναι εμφανές πλέον σε όλους ότι το ΕΣΥ, είτε έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, είτε έχει να κάνει με τις απλές κλίνες, πιέζεται παντού»,«όμως αντέχει» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Σχετικά με τον αριθμό των νεκρών από COVID-19 το τελευταίο 24ωρο (87), ο κ. Κικίλιας είπε ότι «είναι φανερό πλέον σε όλους πόσο επικίνδυνος, πόσο θανατηφόρος είναι αυτός ο ιός».

Η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη, προκαλεί μεγάλη ανησυχία καθώς εκεί βρέθηκαν ακόμη 633 νέα κρούσματα, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αττική με 383. Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων ανακοινώθηκαν στην Λάρισα (160) και στην Πέλλα (106). Αρκετές ήταν επίσης οι νέες μολύνσεις σε Μαγνησία με 69 κρούσματα, Ημαθία με 61 κρούσματα, Δράμα με 59 κρούσματα, Σέρρες με 55 κρούσματα.

Τι θα γίνει με την εστίαση

Για το άνοιγμα ή όχι τον καταστημάτων εστίασης δεν έχει γίνει κανένας λόγος από τους ειδικούς, ενώ οι πληροφορίες για το άνοιγμά τους λίγο πριν τις γιορτές έρχονται με το …σταγονόμετρο. Για τα κέντρα αισθητικής και τα γυμναστήρια, ούτε λόγος δεν γίνεται ενώ τα τελευταία πιθανότατα να γίνουν οι πρώτες συζητήσεις για το άνοιγμα τους από την νέα χρονιά.

Προς το παρόν, καμία ημερομηνία δεν είναι δεδομένη, αφού στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και έπειτα η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία.

Όσον αφορά την εστίαση, θα πρέπει να υπάρξουν αυστηροί κανόνες, μεγαλύτερη απόσταση και λίγα άτομα στο τραπέζι και περισσότεροι έλεγχοι για την τήρηση αυτών. Συγκεκριμένα, θα απαγορεύονται οι όρθιοι, οι πελάτες θα χωρίζονται σε τραπέζια έως τεσσάρων ατόμων, ενώ θα απαγορευτεί η μουσική. Πιο αυστηρά θα είναι τα μέτρα για τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, τα οποία όπως φαίνεται, δεν θα λειτουργήσουν καθόλου τις ημέρες των γιορτών.