Μαγιορκίνης: Πού οφείλεται η δραματική αύξηση των κρουσμάτων – Υπερτριπλασιασμός στη Θεσσαλονίκη

Σε δραματικούς τόνους ήταν η ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία διασποράς του κορωνοϊού, με φόντο το διπλό ρεκόρ σε κρούσματα και διασωληνωμένους. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε πως παρατηρείται εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με τη μετάβαση από τους ανοιχτούς σε κλειστούς χώρους και έδωσε παράδειγμα την εστίαση.

«Η όποια χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας έχει μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση στους κλειστούς χώρους», είπε και απηύθυνε έκκληση τήρησης του μέτρου της χρήσης μάσκας παντού, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Και όπως είπε, σε περίπτωση που «δεν μπορείτε να φορέσετε μάσκα σε εσωτερικό χώρο να υπάρχει άφθονος εξαερισμός και τήρηση αποστάσεων».

Ο ίδιος τόνισε πως η ηλικιακή ομάδα 19-39 «έδωσε» αρκετά κρούσματα, ενώ υπήρξε αύξηση των διαγνώσεων και στην ηλικιακή ομάδα των 65+. Επιπλέον, επιβάρυνση υπάρχει και σε όσους έχουν ηλικία από 40 έως 65 ετών. «Στην Ελλάδα η επιδημία έδειξε επιθετική αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης και τόνισε πως στην Αττική η αύξηση είναι στο 30%. Στον αντίποδα είναι η Θεσσαλονίκη που σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη «υπερδιπλασίασε, υπερτριπλασίασε» τα κρούσματα.

«Είναι νωρίς ακόμα για να αξιολογήσουμε τα μέτρα. Η αύξηση 30% στα κρούσματα, δεν είναι μεγάλη για την Αττική. Η Αττική φαίνεται να είναι πιο σταθερή. Αλλά βλέποντας τι έγινε στη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Τα μέτρα θα τα δούμε σε 10 με 15 ημέρες», είπε αναφερόμενος στα σενάρια περί lockdown.