Λίνα Νικολοπούλου στην Athens Voice: «Με συκοφάντησαν με ΜΜΕ και κρατικούς θεσμούς»

Λίνα Νικολοπούλου. Είναι βέβαιο πως αν είχε (μόνο) αυτό το επίθετο δεν θα είχε υποστεί τα πάνδεινα από ορισμένα ΜΜΕ και κάποιους κρατικούς μηχανισμούς. Μηχανισμοί που είχαν κάνει αξίωμα τη ρήση του Παύλου Πολάκη πως πρέπει να βάλουμε και κανέναν φυλακή για να ξανακερδίσουμε τις εκλογές. Η κυρία Νικολοπούλου είναι εκτός από μια ξεχωριστή γυναίκα και πετυχημένη επαγγελματίας, σύζυγος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Του προσώπου δηλαδή που έβαλε, όσο λίγοι, φρένο στις προσπάθειες να βρεθεί η χώρα μας έξω από το στενό πυρήνα της Ευρώπης και μακριά από το κράτος δικαίου.

Πλήρως ανακουφισμένη μετά τη δικαίωσή της από τη Δικαιοσύνη, η κυρία Νικολοπούλου μιλάει στην A.V. για την πενταετή περιπέτειά της, τους παρακρατικούς μηχανισμούς που της έστησαν την ιστορία, τη στοχοποίηση του κ. Στουρνάρα, τους ανθρώπους που τη στήριξαν και πολλά άλλα.

Σας «κρέμασαν στα μανταλάκια» για τόσα χρόνια. Τι αίσθημα σας αφήνει η απόφαση της δικαιοσύνης που σας απαλλάσσει οριστικά;

Η ομόφωνη αθώωσή μου με απαλλακτική εισήγηση του εισαγγελέα είναι δικαίωση μετά από 5 χρόνια αήθους δυσφήμισης και κατασυκοφάντησης.

Τι ήταν εντέλει αυτή η υπόθεση;

Κατηγορήθηκα ότι παρανόμως μου ανατέθηκε από την τότε Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την ψηφιακή υγεία (eHealth2014), που στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του πρώτου εξάμηνου του 2014 ήταν εθνική υποχρέωση για τη χώρα μας. Η διοργάνωση έγινε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που συνέβαλε με πόρους μικρότερους από τους μισούς. Η χώρα μας δεν είχε πόρους. Ήταν η εποχή που κόβαμε μισθούς και συντάξεις. Δεν υπήρχαν χρήματα για συνέδρια, ακόμα και για τα στρατηγικής σημασίας όπως το eHealth2014. Εγώ διοργάνωσα το συνέδριο και συμπλήρωσα τους απαραίτητους πόρους κυρίως μέσω χορηγιών. Προσέφερα στη διοργάνωση εκτός από τις υπηρεσίες διοργάνωσης, περισσότερες από €400.000. Ήταν ένα μεγαλειώδες συνέδριο για το οποίο η χώρα μας έλαβε διεθνή αναγνώριση. Η ψηφιακή υγεία μπορεί να μετασχηματίσει τον υγειονομικό τομέα προς όφελος της κοινωνίας και της πολιτείας και να βελτιώσει την ανταπόκριση του συστήματος υγείας και την πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Ως επιχειρηματίας επωμίστηκα ένα ρίσκο να διοργανώσω το συνέδριο και αν δεν βρω τους πόρους να καλύψει η εταιρεία μου το κόστος. Καμία άλλη εταιρεία συνεδρίων δεν θέλησε να αναλάβει τον κίνδυνο. Αυτό που κατασκεύασαν για να με πλήξουν μέσα από φιλικά τους ΜΜΕ ήταν ένα ψευδές αφήγημα για να βλάψει εμένα και την οικογένειά μου. Οι δικαστές το είδαν και με αθώωσαν. Οι συκοφάντες διώκτες μου αυτό που κέρδισαν είναι ο διασυρμός μου για κάμποσα έτη. Τώρα ήρθε η ώρα της δικαίωσης έστω και μετά από χρόνια.

Τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο πόσο σας επηρέασε αυτή η ιστορία, δεδομένου ότι έχουν κυλήσει πολλά χρόνια από τότε που άρχισε η σχετική παραφιλολογία και ακολούθως η δικαστική περιπέτεια;

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν πριν από 5 χρόνια. Προσπάθησαν επανειλημμένα πριν από την υπόθεση αυτή να με διαβάλουν και να με διασύρουν, αλλά τίποτα τελικά δεν απέδωσε. Η επιχείρησή μου υπέφερε. Το δηλητήριο της συκοφαντίας είναι πολύ ισχυρό. Οι υπάλληλοι και συνεργάτες μου υπέφεραν. Μείναμε όμως όρθιοι. Έχουμε εξαιρετικούς συνεργάτες και πελάτες που αναγνωρίζουν την ικανότητά μας και μας στήριξαν όλη αυτή την περίοδο. Κάποιοι από αυτούς δέχτηκαν βολές για αυτή τη στήριξή τους. Σημασία έχει ότι μείναμε όρθιοι και δικαιωθήκαμε.

Είδα, πάντως, τα μέσα που ασχολούνταν μαζί σας όλο το προηγούμενο διάστημα να μην… πείθονται και να ισχυρίζονται ότι το δημόσιο αποσύρθηκε από την υπόθεση.

Ακόμη και τώρα που αθωώθηκα ομοφώνως, κάποιοι συνεχίζουν να ψεύδονται. Λένε ότι αθωώθηκα επειδή το δημόσιο δεν παρέστη ως πολιτική αγωγή για να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματά του. Η αλήθεια είναι διαφορετική. Το Ελληνικό Δημόσιο παρέστη ως πολιτική αγωγή και απορρίφθηκε από το δικαστήριο ως απαράδεκτη γιατί δεν υπήρχε ζημιά, γιατί δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ. Επίσης δεν υπήρχαν μάρτυρες κατηγορίας! Οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου ήταν στην πραγματικότητα μάρτυρες υπεράσπισης και ανέδειξαν την αξία του έργου. Η συκοφαντία όμως έτσι δουλεύει. «Ρίξε λάσπη, κάτι θα μείνει» κατά τη γνωστή πρακτική του Γκαίμπελς. Η στόχευση ήταν ξεκάθαρη. Κατά το δόγμα που έγινε τελευταία γνωστό «στείλε τη στο δικαστήριο και άσε την να καθαρίσει εκεί».

Εντάσσετε και τη δική σας περίπτωση σε αυτό που ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής χαρακτήρισαν ως σχέδιο και σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ κατά των πολιτικών του αντιπάλων;

Απολύτως. Ο Διοικητής της ΤτΕ ήταν εμπόδιο στα σχέδιά τους και έπρεπε με κάθε τρόπο να φύγει από τη μέση. Πίστεψαν ότι επιτιθέμενοι με ορμή σε μένα θα λυγίζαμε. Λάθεψαν.

Με την απόσταση του χρόνου, θεωρείτε ότι μέσω εσάς ήθελαν να χτυπήσουν τον σύζυγό σας;

Δεν αμφέβαλα ούτε λεπτό ότι η επίθεση είχε σκοπό να πληγεί ο σύζυγός μου, Γιάννης Στουρνάρας, μέσα από εμένα. Το μένος, η μέθοδος και η συστηματικότητα της επίθεσης ήταν αναπάντεχα. Από την αρχή αυτό ήταν σαφές. Χρησιμοποίησαν ορισμένα ΜΜΕ για να με συκοφαντήσουν και θεσμούς του κράτους για να με συνθλίψουν με συνεχείς και εξαντλητικούς ελέγχους της ΑΑΔΕ, απαξιωτικές εφόδους στα γραφεία της εταιρείας μου, που τελικά δεν απέδωσαν το παραμικρό: ούτε ένα ευρώ παράνομης πληρωμής δεν βρέθηκε στα βιβλία της εταιρείας μου.

Πάντως, αυτά που μας περιγράφετε και η στοχοποίηση συγγενικών προσώπων παραπέμπουν σε πρακτικές άλλων καθεστώτων.

Πρόκειται για αήθεις και παράνομες πρακτικές που καταλύουν το κράτος δικαίου. Η ανάδειξη αυτού του γεγονότος ας είναι μάθημα για όλους μας, γιατί έχουμε όλοι ευθύνη να μη μείνουμε αδιάφοροι και αμέτοχοι, να καταδικάσουμε τις πρακτικές αυτές και να προφυλάξουμε το κράτος δικαίου.

Από την άλλη, υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση πως η παρούσα κυβέρνηση δεν θέλει να ψάξει μια σειρά υποθέσεις. Σαν να θέλει να κλείσει τους σκελετούς στο ντουλάπι.

Η κυβέρνηση κατά τη γνώμη μου τελικά θα πράξει τα δέοντα. Δεν πιστεύω ότι θέλει να κλείσει τους σκελετούς στο ντουλάπι. Έχει γίνει προανακριτική στη Βουλή, διερευνάται το θέμα και πιστεύω ότι θα ευδοκιμήσει η έρευνα και θα αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη γιατί παραβιάστηκαν κατάφωρα βασικές αρχές του κράτους δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματά μου. Η κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν ευθύνη, αλλά γνώμη μου είναι ότι και το ίδιο το δικαστικό σώμα πρέπει να δει αυτά τα προβλήματα.

Τα χρόνια αυτά «μετρήσατε» ανθρώπους, αλλάξατε γνώμη για ανθρώπους;

Στις δύσκολες στιγμές πάντα ξεχωρίζουν κάποιοι. Αυτοί που σε εμπιστεύονται, στέκονται δίπλα σου και σε στηρίζουν ανυστερόβουλα. Υπάρχουν και άλλοι που σε πιστεύουν αλλά δεν αντέχουν και από φόβο κρατούν αποστάσεις. Είμαι τυχερός άνθρωπος γιατί έχω ισχυρούς δεσμούς με την οικογένειά μου που στάθηκε δίπλα μου και πολλούς καλούς φίλους που με στήριξαν με την αγάπη τους και την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια.

Υπάρχει, κατά τη γνώμη σας, θέμα με τα οικονομικά της υγείας;

Στις περισσότερες έρευνες λογίζεται ως κατ’ εξοχήν χώρος διαφθοράς. Στη χώρα μας γιατί δεν έχει γίνει το παραμικρό; Υπάρχουν καλοί και διεφθαρμένοι άνθρωποι σε όλους τους χώρους. Η υπόθεση Novartis έχει δυσφημίσει πολύ τον χώρο της υγείας και η εικόνα των ιατρών έχει τρωθεί αδίκως κατά τη γνώμη μου. Υπάρχουν χιλιάδες επαγγελματίες υγείας που εργάζονται άοκνα για να υπηρετήσουν τις ανάγκες των ασθενών τους σε δύσκολες συνθήκες, όχι μόνο τώρα. Κάποιοι για ίδιο όφελος δημιούργησαν ένα τεράστιο σκάνδαλο που δεν έχει αντίκρισμα. Κάποιοι μπορεί να είναι διεφθαρμένοι και πρέπει να τιμωρηθούν. Οι αφορισμοί και οι γενικεύσεις απειλούν το κράτος δικαίου.

Πηγη: athensvoice.gr