Κορωνοϊός: Η ρεμδεσιβίρη μειώνει τον χρόνο ίασης κατά πέντε μέρες – Τι έδειξε τελευταία έρευνα

Τα τελευταία στοιχεία από το αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη της Gilead Sciences Inc δείχνουν ότι η χορήγησή του μειώνει το χρόνο θεραπείας από την COVID19 κατά πέντε ημέρες, σε σύγκριση με τον χρόνο ίασης των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο.

Ο χρόνος αυτός της ίασης, είναι συντομότερος κατά μία ημέρα από την περίοδο αποθεραπείας που είχε αναφερθεί προηγούμενα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ερευνητικά στοιχεία, όπως δήλωσαν η εταιρία και ερευνητές.

«Με τη ρεμδεσιβίρη ο χρόνος έως ότου επιτευχθεί κλινικώς σημαντική βελτίωση μειώνεται σημαντικά στους ασθενείς με πνευμονία εξαιτίας του κορωνοϊού», δήλωσε ο Dr. Raymund Razonable, υποδιευθυντής στο Τμήμα Λοιμωδών Νόσων της Mayo Clinic, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. «Η διαφορά είναι της τάξεως των πέντε ημερών».

Ωστόσο το φάρμακο δεν φαίνεται να επηρεάζει πολύ τις πιθανότητες θανάτου από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, κατά την Dr. Mangala Narasimhan, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Hofstra, στη Νέα Υόρκη. «Η ρεμδεσιβίρη βελτιώνει την υποστηρικτική φροντίδα των ασθενών. Ωστόσο δεν αλλάζει το ποιος θα χρειαστεί τελικά αναπνευστήρα. Ως φαίνεται απλώς αλλάζει τη διάρκεια της νόσου», είπε.

Πόσο αποτελεσματική είναι

Στους ασθενείς που κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο χρειάζονταν οξυγόνο, η ρεμδεσιβίρη σχετίσθηκε με λιγότερες ημέρες οξυγονοθεραπείας. Σε όσους χρειάσθηκαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (διασωλήνωση), το φάρμακο μείωσε τη διάρκειά της.

«Αθροιστικά, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ρεμδεσιβίρη δεν μειώνει μόνο το φορτίο της νόσου. Ενδέχεται να μειώνει και τη χρήση των περιορισμένων πόρων που διαθέτουμε για την περίθαλψη των ασθενών», γράφουν οι ερευνητές, σύμφωνα με το iatropedia.

Το όφελος από τη ρεμδεσιβίρη για τους ασθενείς που νόσησε ο κορωνοϊός, παρέμεινε ακόμα κι όταν λάμβαναν το κορτικοστεροειδές (κορτιζόνη) δεξαμεθαζόνη. Αυτό υποδηλώνει ότι τα οφέλη από τη δεξαμεθαζόνη προστίθενται σε αυτά της ρεμδεσιβίρης, προσθέτουν.

Τα μεγαλύτερα οφέλη με το φάρμακο παρατηρήθηκαν όταν χορηγήθηκε νωρίς στην πορεία της νόσου Covid-19 (πριν τη διασωλήνωση). Η μελέτη κατέδειξε επίσης μικρό όφελος στην επιβίωση των ασθενών. Την 29η ημέρα από την έναρξη της θεραπείας είχε καταλήξει το 11,4% των ασθενών που λάμβαναν ρεμδεσιβίρη, έναντι 15,2% όσων δεν την λάμβαναν.

Πως δρα

Η ρεμδεσιβίρη καταπολεμά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, καταστέλλοντας την ικανότητά του να πολλαπλασιάζεται εντός των ανθρώπινων κυττάρων. Συνήθως χορηγείται όταν υπάρχουν ενδείξεις πως ο ασθενής επιδεινώνεται και θα χρειαστεί διασωλήνωση.

Η χρήση της στους ασθενείς με σοβαρή νόσο Covid-19 έχει εγκριθεί με επείγουσες διαδικασίες από τον περασμένο Μάιο. Ήδη αποτελεί τμήμα της καθιερωμένης φροντίδας για τη συγκεκριμένη υποομάδα ασθενών.