Ο Λεωνίδας Κόσκος πρόεδρος στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Ο Λεωνίδας Κόσκος αναλαμβάνει πρόεδρος στην Ελληνοαμερικανική Ένωση με τις εκλογές που έγιναν στις 16 Σεπτεμβρίου.

Είναι η τρίτη φορά που ο κ. Κόσκος “συναντάται” όπως ο  ίδιος δηλώνει με την Ελληνοαμερικανική Ένωση. και όπως  επισημαίνει σε δήλωση του, “τα μέλη της Ένωσης μας παρακινούν να ξαναβρούμε την τιμή μας, να πιάσουμε το νήμα για υπεύθυνη, διαφανή κοινωνική δράση και διαχείριση. Να κρατήσουμε και να διευρύνουμε το Κοινό μας.”

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Λεωνίδα Κόσκου

Το Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 16ης Σεπτεμβρίου 2020 μου έκανε την τιμή να με εκλέξει Πρόεδρό του. Για μένα είναι η τρίτη συνάντηση ζωής με την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Η πρώτη, στα χρόνια του ξεκινήματος του Οργανισμού στην δεκαετία του ’60. Είμαι μέρος του Κοινού. Κάποιοι από τους ιδρυτές είναι οικογενειακοί φίλοι, φίλοι μου, πανεπιστημιακοί μου δάσκαλοι. Από την αρχή, η ΕΑΕ δεν ήταν μόνο οι ιδρυτές της, οι εργαζόμενοι ή το ωραίο κτήριο της Μασσαλίας 22. Ήταν κυρίως το Κοινό της. Το δίγλωσσο, ανήσυχο και δυναμικό Κοινό από όλες τις ομάδες του πληθυσμού, χωρίς ταξικές αναφορές, συναντάται στους χώρους του εμβληματικού κτηρίου με Αμερικανούς και Έλληνες διανοουμένους, καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημιουργούς. Στις αίθουσες που πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της 16ης Σεπτεμβρίου τα μέλη του Σωματείου, οι φίλοι και οι συνεργάτες του προβληματίζονται και διαλέγονται για την παιδεία, τον πολιτισμό και την ποιότητα του πολιτεύματος. Ζουν την «χαμένη άνοιξη» της δεκαετίας του ’60. Κατά την δικτατορία, στην βιβλιοθήκη και την καφετέρια βρίσκουν καταφύγιο τα μέλη του φοιτητικού κινήματος.

Η δεύτερη συνάντησή μου, 1995. Tο Σωματείο υφίσταται κρίση επιβίωσης. Αναλαμβάνω Διευθύνων Σύμβουλος. Προσπάθεια να αναπλασθεί ο κοινωνικός ρόλος του Οργανισμού. Συνεργασία με το προσωπικό. Ανακαινίζουμε το κτήριο, παρουσιάζουμε νέα προγράμματα. Αυτοχρηματοδοτούμενα. Ανακτούμε την ζωτική ορμή της ίδρυσής μας. Ανανεώνουμε την ταυτότητα και το Κοινό μας. Μεγαλώνουμε.

Τρίτη συνάντηση 16 Σεπτεμβρίου 2020. Στην Γενική Συνέλευση αναγνωρίζω το Κοινό μας μαζί με παλιά αγαπημένα πρόσωπα. Δηλώνουν συμμετοχή στο νέο ξεκίνημα. Επαναφέρουν την ζωτική ορμή. Μας παρακινούν. Να ξαναβρούμε την τιμή μας, να πιάσουμε το νήμα για υπεύθυνη, διαφανή κοινωνική δράση και διαχείριση. Να κρατήσουμε και να διευρύνουμε το Κοινό μας.

Δηλώνω παρών. Μαζί μου οι: Λεωνίδας Τζώνης  Αντιπρόεδρος, Αγησίλαος (Γήσης) Παπαγεωργίου Β’ Αντιπρόεδρος, Απόστολος Ευαγγελόπουλος Γενικός Γραμματέας, Γεώργιος Σεμερτζάκης Ταμίας. Μέλη: Φωτεινή Πίπη, Άγγελος Κούτρας, Γεώργιος Κορδαλής, Νικόλαος Σαραντέας.

Ελπίζουμε η ψήφος εντολής να γίνει γρήγορα ψήφος εμπιστοσύνης.

Λεωνίδας Κόσκος