Π. Μυλωνάς (ΕΤΕ) : Νέα πρόκληση η συνετή παροχή ρευστότητας – Δεν χρειάζονται νέα «κόκκινα» δάνεια

Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να παράσχουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, αλλά πρέπει να το πράξουν με φειδώ και με συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να μην επιδεινώσουν τους μελλοντικούς τους ισολογισμούς, προχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Κατά τον CEO της Εθνικής Τράπεζας, μία από τις νέες προκλήσεις της πανδημικής κρίσης για τις τράπεζες είναι η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Το φλέγον ζήτημα για τις τράπεζες αφορά στο πως θα αξιολογηθεί το ρίσκο του κάθε πιστούχου και πως θα γίνει η επιλογή.

Μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της κυβέρνησης, θα διοχετευθούν στην αγορά δάνεια της τάξεως των 9 δισ. ευρώ.

«Υπάρχει ρευστότητα, θα δώσουμε περισσότερες πιστώσεις όσο θα βελτιώνονται οι συνθήκες. Το ζήτημα είναι ποιοι θα είναι επιλέξιμοι για να λάβουν τις πιστώσεις», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς και προσέθεσε:

«Αν και οι επιχειρήσεις χρειάζονται ρευστότητα από τις τράπεζες, ωστόσο οι τράπεζες δεν χρειάζονται περισσότερα «κόκκινα» δάνεια».

Ο κ. Μυλωνάς τόνισε πως η κρίση έχει μειώσει τους τζίρους των επιχειρήσεων και επικαλέστηκε μελέτη της Εθνικής Τράπεζας σε 20.000 επιχειρήσεις που εντόπισε πτώση του κύκλου εργασιών τους κατά 50 δισ. ευρώ.

«Είναι πολύ σημαντικό τα κονδύλια της κυβέρνησης να πάνε στις σωστές επιχειρήσεις, σε αυτές που έχουν την ανάγκη και στο βαθμό που την έχουν. Όχι να δώσουμε πολύ σε όσες δεν χρειάζονται. Είναι κρίσιμο το πόσο σωστά θα κατανεμηθούν τα κονδύλια στις επιχειρήσεις», τόνισε.

Ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε ότι η κρίση δεν θα πολλαπλασιάσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα και το πρόβλημα θα είναι διαχειρίσιμο. “Τα κόκκινα δάνεια ανέρχονταν στα 100 δισ. ευρώ και έχουν πέσει στα 60 δισ. ευρώ. Η Εθνική έχει αυτή τη στιγμή μη εξυπηρετούμενα δάνεια 10 δισ. ευρώ”, είπε ο κ. Μυλωνάς, επισημαίνοντας την διαρκή επιτήρηση των τραπεζών στο μέτωπο της μείωσης των κόκκινων δανείων.