Θ. Σκυλακάκης: Μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων

Έμφαση στην αξιοποίηση των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στη χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κοινοτικό προϋπολογισμό στα αμέσως επόμενα χρόνια έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist, τονίζοντας ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι θα τα καταφέρουμε, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αποτύχουμε.

Ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι σε σύγκριση με την αξιοποίηση περασμένων κοινοτικών κονδυλίων και προγραμμάτων, σήμερα απαιτείται πολύ μεγάλη ταχύτητα για την αξιοποίηση των κονδυλίων που δικαιούμαστε ως χώρα, καθώς χρονικά διαρκεί λιγότερο σε σχέση με τα περασμένα. Υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και για πρώτη φορά η αξιοποίηση κονδυλίων συνδεέται άμεσα και με μεταρρυθμίσεις. Όπως είπε, η αξιοποίησή τους απαιτεί μια πραγματική επανάσταση. Απαιτούνται, μεταξύ άλλων, τεράστιες αλλαγές στην νοοτροπία, αλλαγή στάση όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση, λιγότερη γραφειοκρατία, ανάλυψη ευθυνών από όλους.

Επισημανε επίσης ότι είναι σημαντικό να κινητοποιηθούν παράλληλα πόροι και από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη στην οικονομία και την κοινωνία.