«Μυρίζει μπαρούτι» στη Λέσβο: Στους δρόμους πρόσφυγες και κάτοικοι – Έφτασαν ΜΑΤ στο νησί

Αποκλεισμένοι σε διάφορα σημεία της Λέσβου, χωρίς σκηνές, προστασία, χωρίς ακόμη και φαγητό και νερό, παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες που στοιβάζονταν στο ΚΥΤ της Μόριας , κι ενώ το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έφθασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Η τραγωδία των πυρόπληκτων προσφύγων, δεν έχει τέλος. Για άλλη μία νύχτα χθες κοιμήθηκαν στην άκρη των δρόμων που φεύγουν από τον καταυλισμό, ενώ σήμερα εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί, χωρίς τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Από το πρωί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώνονται πάνω στο δρόμο, ή σε αύλειους χώρους επιχειρήσεων και κτήματα όπου στήνουν παραπήγματα από καλάμια και σκηνές. Θεωρούν ότι όσο πιο κοντά είναι στο φραγμό του Καρά Τεπέ τόσο πιο γρήγορα θα φύγουν με προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης απ’ όπου πιστεύουν ότι θα φύγουν για την Αθήνα.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στο νησί

Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς στέγαση, σε αναζήτηση τροφής και καθαρού νερού, η  κυβέρνηση προχωρά σε μαζική μετακίνηση αστυνομικών δυνάμεων προς το νησί.

Κλούβες ΜΑΤ, θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού «Αίας» και περιπολικά, αποβιβάστηκαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στο σύνολο τους οι μεν κλούβες οδηγήθηκαν κατά μήκος του τμήματος του δρόμου όπου ζουν μετανάστες και πρόσφυγες, από τον Καρά Τεπέ μέχρι τη Μόρια. Τα δε θωρακισμένα οχήματα νερού στάθμευσαν στη βάση της Πυροσβεστικής στον Καρά Τεπέ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr.

Πάντως από το πλοίο δεν αποβιβάστηκαν Αστυνομικοί, που πηγές λένε ότι ήρθαν στη Μυτιλήνη με πτήσεις αεροπλάνων τύπου C 130.  

Από τις πρώτες πρωινές ώρες παρατηρείται κινητικότητα με πληροφορίες να αναφέρουν πως εντείνονται οι προσπάθειες μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών σε άλλα σημεία του νησιού, πιθανόν και κάποιων εξ αυτών στο πλοίο που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Σίγρι, και το οποίο θα φιλοξενήσει 1.000 πρόσφυγες.. 

Το μεγαλύτερο μέρος προσφύγων και μεταναστών έχει κατευθυνθεί στον Καρά Τεπέ, όπου βρίσκονται αντιμέτωποι με μπλόκα της αστυνομίας, ενώ αντίστοιχο είναι το σκηνικό που επικρατεί στην Αγιάσο, με μπλόκα κατοίκων που δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να δημιουργηθεί ξανά το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι συγκεντρωμένοι -ανάμεσα στους οποίους κάποια ακροδεξιά στοιχεία- δεν επιτρέπουν ούτε και στα μηχανήματα του στρατού να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε εργασία αποκατάστασης.

Τις ενέργειες των κατοίκων στηρίζουν και οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες μάλιστα αρνήθηκαν την εγκατάσταση προσφύγων ξανά μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας ή σε δύο κλειστά στρατόπεδα του νησιού.

Στην αντίπερα όχθη, η κυβέρνηση πετά το μπαλάκι στην τοπική αυτοδιοίκηση ζητώντας – διά μέσου του κυβερνητικού κλιμακίου που βρίσκεται στην περιοχή- να συμβάλλει στην εξεύρεση χώρων προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά οι άστεγοι πρόσφυγες και εν συνεχεία να φτιαχτούν οι κλειστές δομές.