Έντονο ενδιαφέρον από πολλά funds για τον φορέα που θα αγοράζει πρώτες κατοικίες δανειοληπτών

Έντονο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επενδυτικά funds για τον ιδιωτικό φορέα που θα αγοράζει και θα επαναπωλεί τα ακίνητα που ρευστοποιούνται βάσει του νέου πτωχευτικού νόμου.

Αυτό επιβεβαίωσε σε ενημέρωση που παραχώρησε στους δημοσιογράφους ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, διευκρινίζοντας ότι η επένδυση θα πραγματοποιηθεί μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Στις αρχές του 2021 εκτιμά το οικονομικό επιτελείο ότι θα είναι έτοιμος ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης κατοικιών, η σύσταση του οποίου προβλέπεται από το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που σύντομα θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα έχει πραγματοποιηθεί προς το τέλος Οκτωβρίου, ενώ όσον αφορά την κεφαλαιακή του επάρκεια, τόνισε ότι θα πρέπει να διαθέτει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μπορεί να αγοράζει τις κατοικίες που θα αποκτά μέσω των διαδικασιών πτώχευσης. Τόνισε, δε, ότι για τον φορέα υπάρχει πολύ ενεργό ενδιαφέρον και από ξένους και από εγχώριους επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα επαναγοράς της πρώτης κατοικίας από τους πτωχεύσαντες ιδιώτες, επισημάνθηκε ότι αυτή (η δυνατότητα) δίνεται βάσει νόμου στα 12 έτη, ενώ απαντώντας σε ερώτημα για το αν τα ενοίκια που θα καταβάλλονται εντός της 12ετίας θα λαμβάνονται υπόψη για την απομείωση του τιμήματος επαναγοράς, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη.

«Η τιμή πώλησης θα είναι η τρέχουσα εμπορική αξία της κατοικίας», σημείωσε, τονίζοντας ότι ο πρώην κάτοχος θα πρέπει να καταβάλει τα ενοίκια 12 ετών και μετά να ζητήσει την επαναπόκτηση του ακινήτου που χρησιμοποιεί ως πρώτη κατοικία.

Σχετικά με το θέμα της κρατικής βοήθειας (state aid) και κατά πόσο εγείρει τέτοιο ζήτημα η επιδότηση ενοικίου έως και 210 ευρώ ανά μήνα από το Δημόσιο, ο κ. Κουρμούσης ξεκαθάρισε ότι η ενίσχυση θα παρέχεται ως επιδότηση ενοικίου σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει ήδη θεσπιστεί από το 2017.

Έτσι, εξηγεί, παρότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα βεβαιωμένο έσοδο για τον επενδυτή-διαχειριστή του fund, τα χρήματα θα κατατίθενται στον λογαριασμό του αδύναμου δανειολήπτη και όχι του fund. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχεται μια δικλείδα ασφαλείας για τους ασθενείς δανειολήπτες που πτώχευσαν ενάντια στις μαζικές εξώσεις που είδαμε σε άλλες χώρες στη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Ως προς το ύψος του ενοικίου, ανέφερε ότι αυτό θα προκύπτει από εξίσωση, δηλαδή της αξίας και της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο. Εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μαζικών πτωχεύσεων κατόπιν αιτήσεων των τραπεζών, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι θα πάγωναν, για όσο απαιτείται να εκδικαστεί η αίτηση, οι δυνατότητες των τραπεζών να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους, ενώ και στην περίπτωση εκδίκασης, τότε τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να «μοιραστούν» το προϊόν.

Στην επισήμανση ότι τα οικονομικά κριτήρια που τίθενται στο νέο πλαίσιο, ώστε να οδηγηθεί κάποιος στην πτώχευση, είναι πολύ χαμηλά, υποστηρίχθηκε ότι λήφθηκαν υπόψη τα στοιχεία βάσει των οποίων με νόμο του 2017, χαρακτηρίζεται κάποιος ως «ευάλωτος».