Περί Big Brother (του Κωστή Στεφάνου)

 

 

 

 

 

Γράφει ο Κωστής Στεφάνου*

Μεγάλος και δικαιολογημένος θόρυβος υπάρχει τα τελευταία 24ωρα για την πρωτοφανή ατάκα παίκτη του Big Brother «Με τις γκόμενες πάω με μία κάθε μέρα για να αδειάζει το πακέτο αλλιώς έχει βιασμό».

Όταν ξεκίνησε το συγκεκριμένο reality, όλοι γνωρίζαμε, και με βάση τις προηγούμενες ελληνικές εκδόσεις, αλλά και με το τι προβάλλεται στα Big Brother άλλων χωρών, τι θα βλέπαμε στην εκπομπή. Προβληματικούς, το λιγότερο, χαρακτήρες, προκλητικές συμπεριφορές και  ανήκουστες ατάκες, ότι δηλαδή θα μπορούσε να προκαλέσει υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Το casting και η είσοδος των παικτών ανέδειξε ετερόκλητους και περίεργους χαρακτήρες και προδίκαζε ότι το Big Brother θα ήταν η επιτομή της trash tv για τη νέα τηλεοπτική σεζόν. Όταν λοιπόν ακούστηκε η παραπάνω φράση δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Ίσως να πιστεύαμε ότι το επίπεδο δεν θα ήταν τόσο εξωφρενικά χαμηλό και πρωτόγνωρο, αλλά προφανώς διαψευστήκαμε.

Πλέον όμως δεν μιλάμε απλώς για μια εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου και ανήκουστη ατάκα, αλλά πιθανώς και για μια ποινικά κολάσιμη φράση. Στο άρθρο 1 – Νόμος 4285/2014 (αντιρατσιστικός νόμος) ο νομοθέτης αναφέρει: «Άρθρο 1 Δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους 1. Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 – 20.000) ευρώ».

Ίσως και για αυτό, πέρα από τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε, και η παραγωγή του reality να απέπεμψε τον συγκεκριμένο παίκτη. Βέβαια, αυτό δεν θα αποτρέψει την παρέμβαση του ΕΣΡ, μετά το πλήθος καταγγελιών, ενώ δεν θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε και την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Οι οποίες παρεμβάσεις είναι όμως απαραίτητο να υπάρξουν.

Κλείνοντας, είναι ακόμα αναγκαία να επισημανθεί, η στάση των εταιρειών-χορηγών της εκπομπής. Μία-μία οι εταιρείες τώρα δηλώνουν ότι θα σταματήσουν την χορηγία στην εκπομπή. Η κίνηση είναι σωστή, αν και κάποιος θα μπορούσε να βρει υποκριτική τη συγκεκριμένη στάση.  Αρχικά, εναντιώνονται και αυτές στο περιεχόμενο της εκπομπής και επικροτούνται γι’ αυτό. Ωστόσο, δεν γνώριζαν το περιεχόμενο της εκπομπής; Δεν ήξεραν ότι τοποθετούσαν τα χρήματα τους σε ένα υποπροϊόν της ελληνικής τηλεόρασης; Ή τελικά η υψηλή τηλεθέαση και συνεπώς η σημαντική προβολή των προϊόντων τους αγιάζει τα μέσα; Και τώρα πως θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι μη τηλεθεατές αυτών των προγραμμάτων, αυτές τις εταιρείες; Η εταιρική κοινωνική ευθύνη των εταιρειών, δεν σταματά στις «καλές τους πράξεις», αλλά αγγίζει και ποιον πολιτισμό και ποια πρότυπα ανθρώπων προβάλλουν και στηρίζουν με τα διαφημιστικά τους κονδύλια.

Αυτό το Big Brother ας είναι ένα μάθημα για όλους τους εμπλεκόμενους και ας σταθεί αφορμή για να αλλάξει σελίδα η ελληνική τηλεόραση.