Χανένη η χρονιά για τον τουρισμό – Ας ετοιμαστούμε σωστά για του χρόνου

Με την τουριστική κίνηση  πολύ πιο χαμηλά από τις αρχικές προσδοκίες,  η τουριστική αγορά έρχεται όλο και πιο κοντά στο να θεωρήσει τη φετινή σεζόν ολοκληρωτικά χαμένη.

Και ενώ η άνοδος των κρουσμάτων στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, κάνει αμφίβολη την ταξιδιωτική ροή και για το Σεπτέμβριο, οι επιχειρηματίες του χώρου στρέφουν το βλέμμα όλο και περισσότερο στο 2021, κάνοντας λόγο πλέον για θέμα “επιβίωσης”.

Όπως υπογραμμίζουν, πρέπει το συντομότερο να ξεκινήσουν να αντισταθμίζονται οι φετινές τεράστιες απώλειες σε έσοδα για τον Τουρισμό.

Η τουριστική αγορά πόνταρε στις κρατήσεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Οι επιχειρηματίες του Τουρισμού προσδοκούσαν να “σώσουν” τουλάχιστον το 25% της περσινής τουριστικής κίνησης, θέτοντας ως στόχο εισπράξεις κοντά στα 5 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς… ένας στόχος που πλέον δεν φαίνεται να είναι εφικτός.

Ο τουρισμός έφερε πέρυσι στη χώρα 18,2 δισ. ευρώ, συν 1 δισεκατομμύριο ο τομέας την κρουαζιέρας. Από αυτά, το 1/3 των εσόδων προέρχεται από το πρώτο εξάμηνο του έτους και τα 2/3 παράγονται κατά το δεύτερο εξάμηνο. Φέτος, στο καλάθι του τουρισμού έχουν μπει μόλις 614 εκατ. ευρώ (μέχρι και το Μάιο σύμφωνα με την ΤτΕ).

Ολοι πια επικεντρώνονται στην επόμενη χρονιά, για την οποία έχει μετατεθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ταξιδιωτικών πακέτων τα οποία δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος.

Πρέπει όμως να γίνουν προσεκτικά βήματα και να αποφύγουμε τα λάθη. Ο τουρισμο ςείναι η βαρια βιομηχανία της χώρας και πρέπει να ειμαστε ιδιαιτλερα προσεκτικοί γιατι “ο… διαβολος κρυβεται στις λεπτομέρειες”,

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η είδηση που αλιευσαμε απο το neasamos.gr όπου εν έτη 2020 αν βρεθείς στους Μυτιληνιούς και δεν γνωρίζεις την περιοχή είνα πολύ εύκολο να χαθείς καθως δεν υπάρχουν πινακίδες!!!!

Είναι απαράδεκτο γράφει το neasamos.gr το τέταρτο πιο πυκνοκατοικημένο χωριό της Σάμου να μήν έχει σήμανση και πινακίδες που να δείχνουν κατευθύνσεις και αποστάσεις.

Απορημένοι οι τουρίστες κοιτούν και ξανακοιτούν ψαχνοντας το δρόμο που θα τους οδηγήσει στο Βαθύ ή το Πυθαγόριο αλλά μάταια.

Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως είναι πολύ σημαντικό για ένα νησί με τόσα τουριστικά αξιοθέατα να υπάρχουν πινακίδες με τις αποστάσεις που απέχει το κάθε σημείο.

Πως ζητάμε τουρισμό οταν κάνουμε τα εύκολα δύσκολα και τα αφήνουμε όλα στην τύχη;