Κορωνoϊός: Περιοριστικά μέτρα όπως του Πόρου στον Αμπελώνα Λάρισας

Αυστηρά περιοριστικά μέτρα που προσιδιάζουν σε «μίνι» καραντίνα και περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα όριο στο ωράριο των μπαρ, αναστολή κοινωνικών εκδηλώσεων και όριο εννέα ατόμων στις συναθροίσεις, αποφασίστηκε να επιβληθεί στον Αμπελώνα Λάρισας, έπειτα από την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού, που καταγράφηκε έπειτα από γάμο που τελέστηκε στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, αργά το απόγευμα της Κυριακής, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και  με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη την περιοχή τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
  • Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).

Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 10-08-2020 έως και 20-8-2020 και ώρα 06.00.

Πρόκειται επί της ουσίας για τα μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί στο νησί του Πόρου έπειτα και από την τοπική έκρηξη κρουσμάτων που είχε παρατηρηθεί εκεί τις προηγούμενες ημέρες. Και φυσικά είναι το πρότυπο μέτρων που θα επιβάλλονται κατά τόπους σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Πώς προέκυψε η επιδημιολογική εστία

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως όλα δείχνουν η έκρηξη κρουσμάτων στην περιοχή καταγράφηκε έπειτα από γάμο που τελέστηκε εκεί. Τις τελευταίες ημέρες, εκτός από τα διαρκή κρούσματα που καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή, υπήρξαν και αρκετές διασωληνώσεις. Στο γλέντι του γάμου είχαν συμμετάσχει πολλοί καλεσμένοι, με τις αναφορές να κάνουν λόγο για περισσότερους από 100.