Μητσοτάκης: Μέσα στο 2020 εφάπαξ σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά

«Από το βήμα δηλώνω ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφαση του ΣτΕ  είπε  ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας».

Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις. Ποσό 1,5 δισ. ευρώ και αφορά κύριες συντάξεις, δικαίωμα που επεκτείνεται και στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν περιθώρια», βάζοντας φρένο σε ενδεχόμενες διεκδικήσεις δώρων και επικουρικών συντάξεων.«Δεν υπάρχουν περιθώριο άλλων παροχών», ξεκαθάρισε. «Θα ήταν άδικο για το σύνολο της κοινωνίας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ιστορική  απόφαση των Βρυξελλών. και τόνισε ότι ήταν απάντηση για όσους «πρόωρα αμφισβήτησαν τη δύναμη της Ευρώπης να λύνει διαφορές. Νικητής ήταν η ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη».

«Η συμφωνία είναι μια ιστορική στιγμή για την εξέλιξη, την εμβάθυνση της ΕΕ. Τεράστιο βήμα. Η Ελλάδα είναι από τις κερδισμένες χώρες της συμφωνίας. Θα λάβει το υψηλότερο ποσό στην Ευρωζώνη, αναλογικά με το ΑΕΠ», υπογράμμισε.

«Υπήρξαμε από τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας», επισήμανε.

«Πριν από 4 μήνες το βήμα της ευρωπαϊκής οικογένειας, θα φάνταζε σε πολλούς σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Βάλαμε κι εμείς το λιθαράκι μας. Οι στόχοι μας ικανοποιήθηκαν στο ακέραιο», πρόσθεσε.

Τα χρήματα που θα λάβει η χώρα είναι μια ευκαιρία «Να μετατρέψουμε την κρίση ως μια νέα αφετηρία», που θα βασίζεται σε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο, μακριά από «πελατειακά συμφέροντα».

Αναφερόμενος στις ανησυχίες για ένα νέο μνημόνιο, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο για τη χορήγηση των ευρωπαϊκών πόρων και επισήμανε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι οι πόροι αυτοί να κατευθυνθούν σωστά σε δράσεις με αναπτυξιακό πρόσημο».

«Η στόχευση για την κατανομή των πόρων δεν θα γίνει όπως είθισται να γίνεται, με καθυστερήσεις στο σχεδιασμό, με πελατειακά συμφέροντα».

«Οι καθαρές εισροές που θα λάβει η Ελλάδα  είναι από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ». «Συνολικά», είπε ο πρωθυπουργός, «θα λάβουμε 72 δισ. ευρώ εάν προσθέσουμε και τους πόρους του δημοσιονομικού πλαισίου

Τους επόμενους δύο μήνες θα γίνει εντατική διαβούλευση προκειμένου να καταλήξουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναινέσεις.

Η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να διαμορφώσουμε ένα εθνικό συνεκτικό σχέδιο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείτε σήμερα στη Βουλή, έχει ως στόχο την φορολογική δικαιοσύνη, είπε ο πρωθυπουργός.

Αλλοδαποί συνταξιούχοι μπορούν να μεταφέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική τους έδρα, έχοντας φόρο μόλις 7%, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Καταργούμε αυτοτελή φορολόγηση 10% στις γονικές παροχές και δωρεές», τόνισε.

«Υλοποιείται η ελάφρυνση έως και μηδένιση της προκαταβολής φόρου για το 2019, όπως είχαμε δεσμευτεί».

«Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος οι αγρότες που μετρούν πενταετία ένταξης στον ΦΠΑ».

«Καινοτομία του νομοσχεδίου αποτελεί ο νέος μηχανισμός στήριξης δανειοληπτών. Το σχέδιο γέφυρα που το Δημόσιο θα επιδοτεί για 9 μήνες στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν εγγύηση την πρώτη κατοικία. Η προστασία της πρώτης κατοικίας είχε λήξει και συσσωρεύτηκαν χιλιάδες υποθέσεις στα δικαστήρια. Οι αιτήσεις για ένταξη στο ευνοϊκό πλαίσιο είχε φθάσει μόλις τις 5.000. Η προστασία δεν πέτυχε στην πράξη. Αντίθετα, τους τελευταίους 12 μήνες ενθαρρυνθήκαν οι απευθείας διακανονισμοί. Περισσότερα από 70.000 δάνεια, τα περισσότερα στεγαστικά ρυθμίστηκαν», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι καθιερώνεται ένα ευνοϊκό καθεστώς για αλλοδαπούς συνταξιούχους για να μεταφέρουν στην Ελλάδα την φορολογική τους έδρα, με τον συντελεστή στο 7%.

Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας από τους βουλευτές, χαρακτήρισε την απόφαση της Βουλής σωστή, ενώ σχολίασε ότι δεν έχει έρθει ακόμα το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα.