Σταύρος Κωνσταντάς (Εθνική Ασφαλιστική): Ενθάρρυνση επενδύσεων και φορολογικά κίνητρα για ασφαλίσεις, το “φάρμακο” για την κρίση!

Η ενθάρρυνση των επενδύσεων από την πολιτεία και ειδικότερα στον ασφαλιστικό κλάδο, με παράλληλα φορολογικά κίνητρα για την αγορά Ιδιωτικών Συνταξιοδοτικών Προγραμμάτων (είτε 2ου Πυλώνα είτε του 3ου Πυλώνα) με τρόπο συμπληρωματικό προς την Κοινωνική Ασφάλιση, προτείνει σαν “φάρμακο” κατά του κορονοϊού, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Σταύρος Κωνσταντάς.

Η Ελληνική Ασφαλιστική Βιομηχανία είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι η βραχυπρόθεσμη απώλεια φόρων λόγω των κινήτρων, θα επικαλυφθεί από την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος του Ασφαλιστικού Κλάδου, της αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και φυσικά την αύξηση των διαθέσιμων επενδύσεων σε τομείς εξωστρεφείς και καινοτόμους υποδομών και τεχνολογίας, πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο του Economist.

Ο κ. Κωνσταντάς συμμετείχε στο πάνελ της συζήτησης “Κοινωνική ασφάλιση και συντάξεις μετά τον Κορονοϊό” μαζί με τους κ.κ. Γιάννη Βρούτση, Υπουργό Εργασίας, Τάσο Γιαννίτση, ομότιμο καθηγητή Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, πρώην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Μιλτιάδη Νεκτάριο, καθηγητή Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική Ασφαλιστική είναι χορηγός του Συνεδρίου, το οποίο είναι το πρώτο Συνέδριο με φυσική παρουσία που πραγματοποιείται στη χώρα μας μετά το lockdown.

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Κωνσταντά:

“Το 2020, χωρίς υπερβολή είναι μια χρονιά που άλλαξε τη ζωή μας. Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία έχουμε ήδη μάθει να μη θεωρούμε πολλά πράγματα αυτονόητα.

Ολόκληρος ο πλανήτης αναμένεται να βγει από τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας για την ανθρωπότητα και την παγκόσμια οικονομία από το 2021, με την ισχυρή προσδοκία ότι μέχρι τότε, οι επιστήμονες θα ανακαλύψουν το σωτήριο εμβόλιο/φάρμακο.

Ως Έθνος, καταφέραμε να ξεπεράσουμε την πρώτη επίθεση της πανδημίας, δείχνοντας αξιοζήλευτη προσαρμοστικότητα και πειθαρχία, ακολουθώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που προτείνουν οι καθηγητές επιδημιολογίας.

Παρόλα αυτά όμως, τα νέα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν είναι τόσο αισιόδοξα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί μεταξύ 7- 8% για ολόκληρο το έτος, καθώς κατά ένα μεγάλο βαθμό ως γνωστόν το ΑΕΠ μας στηρίζεται στην συμβολή του Τουριστικού Τομέα στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας. Επιπλέον η μείωση του παραγωγικού αποτελέσματος σε ορισμένες περιοχές της  χώρας αλλά και σε άλλους παραγωγικούς και  χρηματοοικονομικούς τομείς, ενδέχεται να επηρεάσουν ακόμη περισσότερο το αποτέλεσμα, γεγονός που όλοι απευχόμαστε.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η μείωση αυτή είναι σ’ιγουρα περισσότερο επώδυνη για την χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα μόλις κατάφερε να βγει από τη βαθιά 10ετή ύφεση λίγο πριν από το lockdown του Covid.

Για την Παγκόσμια Οικονομία, το  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ότι το Παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3% το 2020, πριν αυξηθεί κατά 5,8% το 2021. Τα αρνητικά επιτόκια, τα οποία ήταν ήδη μια πραγματικότητα πριν από την πανδημία, αποτελούν απειλή  για πολλούς τομείς της οικονομίας αλλά ιδιαίτερα για τα Συνταξιοδοτικά Ταμεία και για τις Ασφαλιστικές Εταιρείες Ζωής που στην πλειονότητα τους, διατηρούν στα χαρτοφυλάκια τους Συνταξιοδοτικά και  Προγράμματα Ασφάλισης Ζωής μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων. Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν μια αρνητική τάση που θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ποιες θα είναι λοιπόν οι επιπτώσεις στα συνταξιοδοτικά ταμεία;

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η ανάγκη για συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα, με κάθε χώρα να έχει το δικό της πρόγραμμα μεταρρύθμισης, βρισκόμενη η  κάθε μια σε διαφορετικό καθεστώς εφαρμογής και προσαρμογών. Η ανάγκη αναδιάρθρωσης των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, όσο αναγκαία κι είναι για την Πολιτεία, δεν παύει να είναι δαπανηρό και επώδυνο εγχείρημα , με αποτελέσματα που δεν είναι άμεσα ορατά τόσο για την κοινωνία όσο και τους έχοντες την ευθύνη των αλλαγών. Ωστόσο, σίγουρα επηρεάζουν το μέλλον των επόμενων γενεών.

Δεν γνωρίζουμε επίσης, πώς ο νέος Κορονοϊός θα επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής που ήταν σε κάθε περίπτωση, αρκετά υψηλό στις σύγχρονες και αναπτυγμένες κοινωνίες. Όλα εξαρτώνται από τους επιστήμονες και την ικανότητα δημιουργίας και διάθεσης του εμβολίου σε όλο τον πλανήτη όσο το δυνατόν συντομότερα. Ωστόσο, η τρέχουσα τάση με το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής και τα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός σε κάθε περίπτωση.

Τα περισσότερα συνταξιοδοτικά Ταμεία (σε κεφαλαιοποιητική βάση ) σύντομα θα κληθούν να επανεξετάσουν συνολικά τις επενδυτικές στρατηγικές τους, ειδικά με τα επιτόκια να βαίνουν συνεχώς μειούμενα, επηρεάζοντας έτσι τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις τους. Ακόμη και μέσα σε αυτό το τόσο αρνητικό περιβάλλον, η Συμπληρωματική Ιδιωτική Ασφάλιση είναι, στα Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία, κατά τη γνώμη μου, μια αναγκαιότητα.  Οι ασφαλιστικές εταιρείες που τα παρέχουν ή τα διαχειρίζονται, θα πρέπει να επανεξετάσουν τα όρια της ανοχής τους στον κίνδυνο, τις επενδυτικές επιλογές τους και στρατηγικές αντιστάθμισης, θέτοντας πλέον νέους στόχους που θα μειώσουν τον κίνδυνο και θα επιτύχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στα υφιστάμενα Συστήματα Δημόσιας Σύνταξης θα είναι χαμηλότερος.  Εν τούτοις προσωπικά πιστεύω ότι  η αναταραχή στις κεφαλαιαγορές παγκοσμίως, με τη σχετική μεγάλη μεταβλητότητα, καθώς και με το ασταθές επενδυτικά περιβάλλον, θα πλήξει σημαντικά και την ικανότητα των χωρών για επαρκή χρηματοδότηση των Δημοσίων Κοινωνικών συστημάτων.

Ως θεσμικός επενδυτής, η Ασφαλιστική Βιομηχανία παγκόσμια, έχει συμβάλλει και θα συνεχίσει να συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση και ανάπτυξη της οικονομίας. Το ίδιο ισχύει, σε πολύ μικρότερη φυσικά κλίμακα και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ο κλάδος μας είναι στην ουσία, ένας μεγάλος θεσμικός επενδυτής σε κρατικά ομόλογα, με επίσης σημαντικά κεφάλαια να κατευθύνονται σε Ελληνικά εταιρικά ομόλογα και μετοχές. Μια τάση που δείχνει να κερδίζει έδαφος στον Ευρωπαϊκό χώρο είναι οι Επενδύσεις ( ESG ) δηλ. σε επενδυτικά σχήματα με στόχευση την βελτίωση περιβάλλοντος, κοινωνίας και Εταιρικής διακυβέρνησης. Δυνητικά θα μπορούσαν να βελτιώσουν όχι μόνο το ενεργητικό των Ασφ. Εταιριών και Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και να μειώσουν υπό συνθήκες το ρίσκο που εμπεριέχεται στο παθητικό.

Όσο οι εταιρείες και το χρηματοοικονομικό περιβάλλον, βρίσκονται υπό πίεση από τη νέα ύφεση, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα βρίσκονται υπό την ίδια πίεση, κυρίως λόγω των απωλειών των επενδυτικών χαρτοφυλακίων τους και φυσικά από τη χαμηλότερη ζήτηση για ασφαλιστικά προϊόντα ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης, της αυξανόμενης ανεργίας αλλά και της περιορισμένης χρονικά εκ περιτροπής εργασίας. Αυτό  επηρεάζει σαφώς την κατανάλωση, καθώς κατά τη διάρκεια της περιόδου ύφεσης τα νοικοκυριά τείνουν να μειώνουν σημαντικά τις δαπάνες και υπάρχει σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, γεγονός που επηρεάζει αναλογικά τη ζήτηση για συνταξιοδοτικά προϊόντα σε προαιρετική βάση.

Μια λύση σε αυτό, μπορεί να είναι η ενθάρρυνση των επενδύσεων και ειδικότερα στον χώρο μας, με παράλληλα φορολογικά κίνητρα για την αγορά Ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων ( είτε 2ου Πυλώνα είτε του 3ου Πυλώνα) με τρόπο συμπληρωματικό προς την Κοινωνική Ασφάλιση. Η Ελληνική Ασφαλιστική Βιομηχανία είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι η βραχυπρόθεσμη απώλεια φόρων λόγω των κινήτρων, θα επικαλυφθεί από την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος του Ασφαλιστικού Κλάδου, της αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και φυσικά την αύξηση των διαθέσιμων επενδύσεων σε τομείς εξωστρεφείς και καινοτόμους υποδομών και τεχνολογίας.

Μια πιθανή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, αξιοποιώντας την ανοδική πορεία κατά την προ-κορονοιού περίοδο μια τάση που αναμένεται να επιστρέψει, ωστόσο τα αποτελέσματα αυτής θα εμφανιστούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Εν κατακλείδι, οι δεδομένες συνθήκες καθιστούν απαραίτητη την συνεργασία, με συμπληρωματικότητα, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στον τομέα των συντάξεων και την ενθάρρυνση της ασφαλιστικής συνείδησης / αποταμίευσης. Η χώρα μας λίγο πριν την κρίση που επέφερε ο Covid-19 έδειξε σταθερή πορεία ανάκαμψης η οποία με τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις και τα απαιτούμενα κεφάλαια, μπορεί να επιστρέψει συντομότερα. Είναι επιτακτική ανάγκη με τα δεδομένα όπως εξελίσσονται, να υπάρξει στροφή προς την ιδιωτικές συμπληρωματικές συντάξεις, που με την σειρά τους θα δώσουν μέσα από τις επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών νέα ώθηση στην οικονομία της χώρας μας. Το σύστημα των τριών Πυλώνων, ο τρόπος εφαρμογής του, οι προτάσεις για την μεταβατική περίοδο υπάρχουν και είναι δοκιμασμένες σε πολλές χώρες του Εξωτερικού.”