«Greek House Davos 2021» – H Eλλάδα για πρώτη φορά στο Νταβός

Tο Νταβός ανοίγει στον κόσμο, την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζει την ισχυρότερη παρουσία στην ιστορία του Φόρουμ!

Οι συναντήσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum meetings – WEF) πιο γνωστές ως “Νταβός”, στην Ελβετία είναι μια συγκέντρωση της πιο ισχυρής ελίτ στον κόσμο, αλλά η εκδήλωση του επόμενου έτους θα έχει και ένα διαδικτυακό στοιχείο που σύμφωνα με το φόρουμ μπορεί να φέρει οποιονδήποτε, κοντά στις συνομιλίες στο Νταβός.

Θα περιλαμβάνει αυτό που η WEF αποκαλεί «δίδυμες συνόδους», με την φυσική συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο στην Ελβετία, να συμπληρώνεται από ένα «virtual» διαδικτυακό συνέδριο.

Φέτος, περισσότεροι από 119 δισεκατομμυριούχοι μαζί με χιλιάδες ισχυρούς ανθρώπους της Οικονομίας, διασημότητες και παγκόσμιους ηγέτες παρακολούθησαν τις συνομιλίες στο Νταβός, ενώ του χρόνου ( 26 με 29 Ιανουαρίου 2021) την χρονιά που η ελληνική συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική από ποτέ, η διοργάνωση εκτιμάται ότι θα έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή και ανταπόκριση στα 50 χρόνια ιστορίας της.

Η συνάντηση της παγκόσμιας ελίτ στην ελβετική πόλη θα συνεχίσει την μακροχρόνια παράδοσή της στην διασύνδεση της παγκόσμιας Οικονομίας και τον επόμενο Ιανουάριο παρά την πανδημία και με “βασιλική σφραγίδα”. Ο πρίγκιπας Κάρολος, που είναι μακροχρόνιος υποστηρικτής WEF, αναφέρθηκε στη σημασία που θα έχει η επόμενη σύνοδος και το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της “η μεγάλη επανεκκινηση”.

«Για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας και να ευημερήσουμε, πρέπει να εξελίξουμε το οικονομικό μας μοντέλο και να θέσουμε τους ανθρώπους και τον πλανήτη στην καρδιά της παγκόσμιας δημιουργίας αξίας. Εάν υπάρχει ένα κρίσιμο μάθημα για να μάθουμε από αυτήν την κρίση, είναι ότι πρέπει να θέσουμε τη φύση στην καρδιά του τρόπου λειτουργίας μας. Απλά δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο», δήλωσε ο Πρίγκιπας της Ουαλίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρεζ επισήμανε πως « “η μεγάλη επανεκκίνηση” είναι μια ευπρόσδεκτη αναγνώριση ότι αυτή η ανθρώπινη τραγωδία πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης. Πρέπει να οικοδομήσουμε πιο ισότιμες, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμες οικονομίες και κοινωνίες που είναι πιο ανθεκτικές απέναντι σε πανδημίες, κλιματικές αλλαγές και πολλές άλλες παγκόσμιες αλλαγές που αντιμετωπίζουμε».

Στην Ελλάδα οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Μία οργανωμένη πρωτοβουλία, το «Greek House Davos 2021», έρχεται να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίγει το Νταβός για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η πολύτιμη συμμετοχή στο Φόρουμ, οι ευκαιρίες για παρουσίαση νέων επενδυτικών προτάσεων και οι επαφές που δημιουργούνται, γίνονται πλέον προσιτές, σχεδόν μηδενίζοντας τις προκλήσεις και το κόστος που έχει η κάθε ατομική συμμετοχή.

Το «Greek House Davos 2021» δημιουργήθηκε για να βάλει την ελληνική επιχειρηματικότητα στο κέντρο των εξελίξεων, να δώσει φωνή στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, να μειώσει το βάρος προώθησης των ελληνικών συμφερόντων και να φέρει πιο κοντά από ποτέ τις επιχειρήσεις στις διεθνείς αγορές.

Μετά την επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και καθώς η χώρα είναι από τις πρώτες που βγαίνει, από τη δίνη της πανδημίας και η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει να βλέπει διαφορετικά την ελληνική αγορά. Την ώρα που σε πολλές περιοχές του πλανήτη τα επενδυτικά σχέδια “παγώνουν” και οι μέτοχοι αντί να εξετάζουν περιθώρια κερδών, έχουν μπει στη διαδικασία να διασώσουν ότι μπορούν από τα κεφάλαιά τους, εντός συνόρων δρομολογούνται σημαντικές παρεμβάσεις για την επανεκκίνηση της αγοράς.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού για την επανέναρξη του Τουρισμού και η δέσμευση για μία χώρα ασφαλή και προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο θωρακίζει και επιβεβαιώνει ότι μπαίνουμε σε μία διαδικασία ανταγωνισμού με τις άλλες αγορές, αυτή τη φορά με ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Παρά τις προφανείς αναταράξεις που έφερε η πανδημία, η επιστροφή στη νέα κανονικότητα έχει διαμορφώσει μία χώρα γεμάτη επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς κλειδιά όπως η Ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι εφοδιαστικές αλυσίδες και ο Τουρισμός. Συνδυαστικά με την εκπεφρασμένη στήριξη της κυβέρνησης σε θέματα ρευστότητας, φορολόγησης και παράκαμψης της γραφειοκρατίας, όλα συναινούν σε μία στροφή στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα με το κράτος σύμμαχο.

Το WEF ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα εικονικό δίκτυο 420 κόμβων διασκορπισμένων σε όλο τον κόσμο για να προσελκύσει νεότερους ανθρώπους. Οι κόμβοι θα επιτρέπουν σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να έχει πρόσβαση στην ετήσια συνάντηση για να μοιραστεί τη συμβολή του, αν και οι κρίσιμες συναντήσεις αναμένεται να γίνουν όπως πάντα, «τετ-α-τετ» στο Νταβός. Όπως επιβεβαίωσε το φόρουμ η συνάντηση του επόμενου έτους θα επικεντρώνεται στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, στα πρόσφατα γεγονότα κοινωνικής αναταραχής στις ΗΠΑ, καθώς και στις αλλαγές που φέρνει η πανδημία στην παγκόσμια Οικονομία.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του WEF Klaus Schwab δήλωσε σχετικά ότι «η παγκόσμια κρίση στον τομέα της υγείας έδειξε το πόσο ευάλωτο είναι το παλιό σύστημα όσον αφορά την κοινωνική συνοχή, την έλλειψη ίσων ευκαιριών και τη συνεκπαίδευση». Τόνισε ότι «ο κόσμος πρέπει να δράσει από κοινού και γρήγορα για να ανανεώσει όλες τις πτυχές των κοινωνιών και των οικονομιών μας, από την εκπαίδευση έως τις κοινωνικές συμβάσεις και τις συνθήκες εργασίας. Κάθε χώρα, από τις ΗΠΑ έως την Κίνα, πρέπει να συμμετέχει και κάθε βιομηχανία, από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην τεχνολογία , πρέπει να αλλάξουμε. Εν ολίγοις, χρειαζόμαστε μια “Μεγάλη Επανεκκίνηση” του καπιταλισμού».

Για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα προσελκύσει χιλιάδες νέους σε περισσότερες από 400 πόλεις σε όλο τον κόσμο που θα διασυνδεθούν με ένα ισχυρό δίκτυο εικονικού κόμβου για να αλληλεπιδράσουν με τους ηγέτες στο Νταβός. Καθένας από αυτούς τους κόμβους θα έχει μια πολιτική “ανοικτού σπιτιού” (open house) για να ενσωματώσει όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες σε αυτόν τον διάλογο, καθιστώντας την ετήσια συνάντηση ανοιχτή σε όλους.

Ακόμη περισσότερο, τα παγκόσμια δίκτυα μέσων μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα κινητοποιήσουν εκατομμύρια ανθρώπους, επιτρέποντάς τους να μοιραστούν τη συμβολή τους, παρέχοντάς τους επίσης πρόσβαση στις συζητήσεις της ετήσιας συνάντησης στο Νταβός. Το επόμενο φόρουμ του Ιανουαρίου, ίσως να μείνει στην ιστορία, ως και το πιο σημαντικό. Περισσότερες συμμετοχές, από περισσότερες χώρες, φέρνουν πλήθος νέων ευκαιριών και προοπτικών για κάθε επιχείρηση και το μέλλον της παγκόσμιας αγοράς.

Ο συνδυασμός της οργανωμένης ελληνικής συμμετοχής και η απόφαση του φόρουμ για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και απήχηση δημιουργούν το ιδανικό εργαλείο για την ταχεία προώθησή προτάσεων και παρουσίασης νέων επενδυτικών ευκαιριών. Τώρα που ξεδιπλώνεται το «Greek House Davos 2021», ένας οργανωμένος και χαρτογραφημένος δρόμος στο επίκεντρο των εξελίξεων η συμμετοχή μίας ελληνικής επιχείρησης στις διεργασίες γίνεται πιο εύκολη από ποτέ. Ήδη οι επαφές στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν μία άμεση γραμμή επικοινωνίας με οικονομικούς κολοσσούς, επενδυτές υψηλού κύρους καθώς και με ηγέτες άλλων κρατών.