Reuters: Η ΕΚΤ ετοιμάζει σχέδιο για bad bank

Σχέδιο για την αντιμετώπιση της δυνητικής δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ, λόγω κορωνοϊού, καταρτίζουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως αναφέρουν στο Reuters δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Το σχέδιο που έρχεται την ώρα που η Ευρώπη κινητοποιεί τρισ. ευρώ για να στηρίξει την οικονομία της Ευρώπης, έχει στόχο να βάλει ασπίδα προστασίας γύρω από τις εμπορικές τράπεζες ενάντια σε μια δεύτερη επίπτωση της κρίσης: την αύξηση της ανεργίας που ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα που χρειάζονται οι δανειολήπτες για να αποπληρώνουν τα δάνειά τους.

Πηγή που γνωρίζει το σχέδιο δήλωσε πως η ΕΚΤ έχει δημιουργήσει μια task force, η οποία θα εξετάσει την ιδέα μιας «κακής τράπεζας», στην οποία θα «αποθηκεύονται» τα απλήρωτα χρέη σε ευρώ, σημειώνοντας πως οι εργασίες επί του σχεδίου αυτού έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει για το αν εργάζεται πάνω σε ένα τέτοιο σχέδιο.

Το ύψος του χρέους στην ευρωζώνη που θεωρείται απίθανο να αποπληρωθεί κάποτε εξ ολοκλήρου, ήδη ξεπερνά το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ, περιλαμβανομένων χρεών από πιστωτικές κάρτες, δάνεια για αγορά αυτοκινήτου και στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Αυτό αναμένεται να αυξηθεί καθώς το ξέσπασμα του COVID-19 πιέζει τους δανειολήπτες και θα μπορούσε ακόμα και να διπλασιαστεί στο 1 τρισ. ευρώ, επιβαρύνοντας τις ήδη εύθραυστες τράπεζες και δημιουργώντας πρόβλημα στον νέο δανεισμό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Αν και η ιδέα για μια bad bank της ευρωζώνης συζητήθηκε και πριν δύο χρόνια, η ΕΚΤ, υπό την νέα της πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ, συμβουλεύτηκε τις τελευταίες βδομάδες τις τράπεζες και Ευρωπαίους αξιωματούχους για το σχέδιο αυτό. Η υποστήριξή του από την ΕΚΤ είναι κρίσιμης σημασίας, ωστόσο απαιτούνται και οι «ευλογίες» της Γερμανίας που είναι η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής.

Ένα από τα σχέδια που βρίσκονται υπό συζήτηση,  θα περιελάμβανε και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ως εγγυητή της bad bank, σύμφωνα με τις πηγές.

Η band bank στη συνέχεια θα εξέδιδε ομόλογα που θα αγόραζαν οι εμπορικές τράπεζες με αντάλλαγμα χαρτοφυλάκια απλήρωτων δανείων, εξουδετερώνοντας έτσι το σοκ από την πανδημία για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι τράπεζες στη συνέχεια θα «φόρτωναν» τα ομόλογα αυτά στην ΕΚΤ ως εγγύηση για χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, ανέφερε η πηγή.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εμπορικές τράπεζες θα καλούνταν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν το πρόγραμμα, σύμφωνα με τη δεύτερη πηγή.

Όπως σημειώνει το Reuters, αν και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εστιάσει την προσοχή τους στο Ταμέιο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, η ιδέα μιας bad bank, και το σχέδιο της ΕΚΤ, μπορεί να έρθει προς συζήτηση μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών αργότερα μέσα στο έτος. Ερωτηθείς ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, απάντησε ότι αν και υποστηρίζει την ιδέα, είναι ακόμα «πρόωρη» γιατί δεν είναι ακόμα σαφής η σοβαρότητα του αντίκτυπου από τον κορωνοϊό.

Συμπλήρωσε δε ότι οι τράπεζες έχουν κεφάλαια πάνω από 600 δισ. ευρώ που πιθανώς να είναι αρκετά, εκτός κι αν υπάρξει δεύτερο κύμα μολύνσεων.