Χ. Μεγάλου: Οι τράπεζες θα υποστηρίξουν τους βιώσιμους επαγγελματίες και επιχειρήσεις – Υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε θέση ισχύος, με επάρκεια κεφαλαίων και ρευστότητας για να αντιμετωπίσουν την παρούσα κρίση και να χρηματοδοτήσουν την Οικονομία ώστε να ξεπεράσει τις επιπτώσεις του Covid-19 και να επιστρέψει σε διατηρήσιμη ανάκαμψη. Η πιο σημαντική δουλειά που έχουν να κάνουν οι τράπεζες στην παρούσα συγκυρία είναι να βοηθήσουν τους βιώσιμους επαγγελματίες και επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της πανδημικής κρίσης.

Αυτό επεσήμανε, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο του Economist, “EuroZone’s Quest Fora Coronavirus “Vaccine”, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου. “Είμαστε αποφασισμένες (οι τράπεζες) να υποστηρίξουμε τους βιώσιμους επαγγελματίες και επιχειρήσεις για να ξεπεράσουν την κρίση. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη εκταμιεύσει, μέχρι τον Μάιο,  2,2 δισ. ευρώ για νέα επιχειρηματικά δάνεια, έχοντας καλύψει ήδη το ήμισυ του στόχου που είχε θέσει για φέτος. Η στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων είναι κρίσιμη για την ανάκαμψη της Οικονομίας και για την προσέλκυση πόρων για επενδύσεις. Η χώρα, ύστερα από μια δεκαετία αποεπένδυσης, πρέπει να καλύψει το μεγάλο επενδυτικό κενό για να δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη”, είπε ο κ. Μεγάλου, σημειώνοντας τον ηγετικό ρόλο της Τράπεζας Πειραιώς στις χρηματοδοτήσεις καίριων τομέων όπως είναι οι υποδομές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ά.

Ερωτηθείς σχετικά με τις νέες χρηματοδοτήσεις και τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, ο κ. Μεγάλου είπε ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα κάνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην δημιουργηθούν νέα NPLs. “Έχουμε τα προϊόντα και τα εργαλεία, τόσο με το ελληνικό APS “Ηρακλής”, όσο και με την εταιρική σχέση με την Intrum”, ανέφερε.

Ο κ. Μεγάλου δήλωσε αισιόδοξος για την ταχεία επαναφορά της χώρας στην προ κρίσης αναπτυξιακή τροχιά, καθώς υπάρχει “η βάση” των μέτρων υποστήριξης, ύψους 32 – 33 δισ. ευρώ (17%-18% του ΑΕΠ) για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης. “Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι υπάρχει, για πρώτη φορά από το 2007 – 2008, η ευκαιρία η χώρα να ανακάμψει, όχι απλά από την πανδημία, αλλά πολύ περισσότερο, αυξάνοντας την παραγωγή και την ανταγωνιστικότητά της. Από το δ΄ τρίμηνο του 2020 και σε ορίζοντα 4 ετών, οι δημοσιονομικοί πόροι που θα διατίθενται θα ανέρχονται ετησίως στο 4% του ΑΕΠ”, ανέφερε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως είπε, η Ελλάδα, υπό την ισχυρή καθοδήγηση της κυβέρνησης, κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα, έχοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα θυμάτων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. “Η ανάκαμψη θα είναι ταχύτερη μετά το lockdown και η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει την ανάκαμψη”, είπε ο κ. Μεγάλου, αναφέροντας και την αναθεώρηση των προβλέψεων της Τράπεζας Πειραιώς για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας. “Έχουμε αναθεωρήσει τις προβλέψεις μας, προβλέποντας ύφεση 8% φέτος και ανάκαμψη 7% το 2021, με την επιστροφή στα επίπεδα ανάπτυξης του 2019, ήδη το 2022”, είπε ο κ. Μεγάλου. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο που συμμετείχε επίσης στη συζήτηση (όπως και ο επικεφαλής της Κομισιόν, ΒλάντιςΝτομπρόβσκις, και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας) είχε αναφέρει νωρίτερα ότι κάποιες χώρες της ευρωζώνης θα ανακάμψουν από το 2022, άλλες από το 2023, ενώ κάποιες σαν την Ιταλία, δεν θα επιστρέψουν σε ανάπτυξη πριν από το 2024.