Η Creta Farms, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το άγνωστο πόρισμα της Deloitte Ελλάδος

Του Χρήστου Ιωάννου – theceo.gr

Τον Ιούλιο  του 2019 ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, CRETA FARMSΕμμανουήλ Δομαζάκης υπογράφει (χωρίς διαγωνισμό) σύμβαση με την εταιρία συμβούλων Deloitte Ελλάδος, μετά και από υπόδειξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς , για την διεργασία υπηρεσιών «Forensic» το αποτέλεσμα των οποίων ακόμα μέχρι και σήμερα αγνοείται.

Ο σκοπός των υπηρεσιών Forensic που περιγράφεται στην εν λόγω σύμβαση περιλαμβάνει και αυτόν της αποτίμησης της σύμβασης που η CRETA FARMS έχει με την συνδεδεμένη εταιρία NOVAPLOT με έδρα την Κύπρο. Η τελευταία είναι εταιρεία συμφερόντων Εμμανουήλ και Κωνσταντίνου Δομαζάκη, δηλαδή των αδελφών που αλληλοκατηγορήθηκαν για οικονομικές ατασθαλίες.

Βάσει της σύμβασης Forensic,  η Deloitte θα πρέπει να αξιολογήσει εάν οι συναλλαγές της CRETA FARMS με την συνδεδεμένη εταιρία NOVAPLOT είναι «at arm’s length» (αποτελεί νομικό όρο, που προσδιορίζει ότι τα μέρη μιας συναλλαγής δρουν ανεξάρτητα και ισότιμα).
Η ύπαρξη της NOVAPLOT ως συνδεδεμένη εταιρεία της Creta Farms αγνούνταν μέχρι το 2019, όταν ξεκίνησαν οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των αδελφών Δομαζάκη. Η ύπαρξή της απουσίαζε από τις εγκεκριμένες από τη Γενική Συνέλευση οικονομικές καταστάσεις της Creta Farms, οι οποίες ελέγχονταν από την ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton.  Στην εταιρία αυτή, δηλαδή την Novaplot, οι πρώην ιδιοκτήτες της Creta Farms είχαν περάσει χωρίς γνώση των μετόχων της εισηγμένης, του Ελληνικού Δημοσίου, των πιστωτριών τραπεζών, των προμηθευτών, ευρεσιτεχνίες και εμπορικά σήματα της CRETA FARMS. Μια πράξη, η οποία περιγράφεται ως παραβίαση του νόμου με βάση το άρθρο 23α του παλιού Ν. 2190/1920.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει  εταιρεία συμβούλων η οποία λέγεται ότι πρότεινε αυτή τη μεταφορά των εμπορικών σημάτων εκτός εταιρείας, εκτός Ελλάδος, στην Novaplot. Και εδώ τίθενται ερωτήματα, τα οποία οφείλουν να απαντήσουν οι εμπλεκόμενοι και η εποπτική αρχή:
• Γνώριζε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το γεγονός αυτό; Αν δεν το γνωρίζει μπορεί να ζητήσει την σχετική έκθεση από την εταιρεία.
• Το γεγονός ότι απεκρύβη η ύπαρξη της Novaplot ως συνδεδεμένης και οι σχετικές συναλλαγές συνιστούν ποινικό, αστικό και ενδεχομένως φορολογικό αδίκημα;
• Υπάρχουν ευθύνες στις ελεγκτικές εταιρείες, που ήλεγχαν την Creta Farms;
• Τί απαντάει η εταιρεία για όλα αυτά;

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 έχει προγραμματιστεί η δικάσιμος, που θα αποφανθεί περί της αίτησης συμφωνίας συνδιαλλαγής για την εξυγίανση της Creta Farms. Αν γίνει, γιατί τα δικαστήρια γίνονται με εμπόδια λόγω κορωνοϊού και πολλά αναβάλλονται.

Πηγη: theceo.gr