Ελληνικά και αμερικανικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τα Σκόπια

Τέσσερα αεροσκάφη F-16/Block 52+ της 337 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχαν σε αποστολή συνοδείας δύο Αμερικανικών Στρατηγικών Βομβαρδιστικών τύπου Β-1Β, εντός του FIR Σκοπίων και πραγματοποίηση πτήσης άνωθεν της πρωτεύουσας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Σύμφων με την ανακοίνωση, τα αμερικανικά αεροσκάφη, εκτέλεσαν αποστολή “Long Range Strategic Bomber Task Force Mission” άνωθεν ευρωπαϊκών χωρών και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αναδεικνύοντας τη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα των Συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ.

. Η Ελλάδα έχει αναλάβει την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας στα πλαίσια της Συμφωνίας των Πρεσπών, πριν δηλαδή η μικρή χώρα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θέτοντας έτσι τη Βόρεια Μακεδονία σε στενή στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα.

Επίσης  χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών, η Βόρεια Μακεδονία απαγκιστρώθηκε από τον τουρκικό στρατιωτικό έλεγχο και ματαιώθηκε ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση τουρκικής στρατιωτικής βάσης βόρεια της Θεσσαλονίκης, στην οποία θα αναπτύσσονταν τουρκικά τανκς, επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη που θα απειλούσαν ανά πάσα στιγμή τη συμπρωτεύουσα.