Γερμανικός Τύπος: Γερμανικές “πατέντες” για την ΕΚΤ

Ο γρίφος στις σχέσεις Βερολίνου-ΕΚΤ απασχολεί και πάλι τον γερμανικό τύπο, ιδιαίτερα μετά από σχετική ακρόαση στη γερμανική Βουλή.

Πώς θα κινηθεί η γερμανική κυβέρνηση μετά τη διαμφισβητούμενη απόφαση του Ανωτάτου Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης; “Το αίνιγμα της ΕΚΤ” επιγράφεται ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Όπως επισημαίνει η εφημερίδα “τη Δευτέρα η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής είχε προσκαλέσει σε ακρόαση εμπειρογνώμονες, προκειμένου να ρίξει φως στο νομικό σκοτάδι της υπόθεσης. Ήδη από τις γραπτές εισηγήσεις φάνηκε ότι οι όποιες προσδοκίες- αν ποτέ υπήρχαν- ήταν υπερβολικές. Οι νομικές εκτιμήσεις είναι αντικρουόμενες. (…) Ο Μπέρνχαρντ Βέγκενερ από το πανεπιστήμιο του Ερλάνγκεν χαρακτηρίζει ‘λανθασμένη’ τη δικαστική απόφαση. Ο ίδιος συμβουλεύει την Ομοσπονδιακή Βουλή από τη μία πλευρά να πάρει σαφή θέση με κριτική διάθεση απέναντι στην απόφαση και από την άλλη να προσεγγίσει την ΕΚΤ με στόχο μία πληρέστερη αιτιολόγηση της αναλογικότητας για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων”.

“Αναζητείται απελπισμένα διέξοδος” είναι τίτλος σε αντίστοιχο ρεπορτάζ της Tagesspiegel, που κάνει λόγο για “ναρκοπέδιο” μετά την απόφαση των Γερμανών δικαστών. Αναφερόμενη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η εφημερίδα του Βερολίνου τονίζει ότι “στην πλειονότητά τους οι εμπειρογνώμονες αντέδρασαν αρνητικά στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο Φραντς Μάγερ, καθηγητής ευρωπαϊκών σπουδών, ανέφερε ότι η απόφαση της Καρλσρούης εμφανίζεται ως μία υπέρβαση αρμοδιοτήτων και κυριολεκτικά απευθύνει πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους για νέες προσφυγές”. Η εφημερίδα σημειώνει την πρόταση του καθηγητή Κρίστιαν Κάλιες, ο οποίος συμβουλεύει τους βουλευτές “να μην έρθουν σε απευθείας επαφή με την ΕΚΤ και, αντ’ αυτού, να αξιοποιήσουν την Μπούντεσμπανκ ως δίαυλο επικοινωνίας”.