Κορωνοϊός: Ξεκίνησε η χορήγηση πλάσματος με αντισώματα σε ασθενείς στην Ελλάδα

Σε δύο ασθενείς με κορωνοϊό που πληρούσαν συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια, ξεκίνησε η χορήγηση πλάσματος αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει, στο πλαίσιο κλινικής μελέτης που διεξάγεται στη χώρα μας.

Οι ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Ευαγγελισμός» και η έγχυση του πλάσματος θα ολοκληρωθεί σε τρεις δόσεις, ανά δύο ημέρες. Εικόνα για την πορεία της υγείας τους θα έχουμε σε 10 με 15 μέρες.

Η μελέτη ενεργοποιήθηκε στις 28 Απριλίου και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συλλογής πλάσματος από δότες, με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς. Από έναν δότη λαμβάνονται 600 ml πλάσματος, το οποίο χορηγείται στον ασθενή σε τρεις δόσεις (σσ των 200 ml) ανά δύο ημέρες.

Η έρευνα

Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, σε εθελοντική βάση, με συντονιστή τον Πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνου Δημόπουλου, ο οποίος για το θέμα είχε τονίσει: «Κάνεις μια παθητική ανοσοποίηση. Του δίνεις έτοιμα αντισώματα». Όπως σημείωνε θα κατατεθεί στις αρμόδιες επιτροπές ένα ελληνικό πρωτόκολλο που θα έχει ως στόχο να αντιμετωπιστούν οξέα περιστατικά, αλλά θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε και για το μέλλον.

Από την πλευρά του, τον Απρίλιο, ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε πως το πλάσμα θα χορηγείται σε σοβαρά ασθενείς, αφού συλλεχθεί από δότες που νόσησαν, έχουν αναρρώσει, δεν έχουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Ο λοιμωξιολόγος έσπευσε να σημειώσει πως δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής στην καταπολέμηση του κορωνοϊού. «Αν αποδειχτεί αποτελεσματική θα είναι ένα ακόμη θετικό όπλο» δήλωσε ωστόσο, ο λοιμωξιολόγος.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι Κινέζοι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα με την εν λόγω θεραπεία. Οι Κινέζοι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σαγκάης και της κινεζικής εταιρείας China National Biotec Group Company Ltd της Γουχάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), δοκίμασαν σε τρία νοσοκομεία τη θεραπεία πιλοτικά σε δέκα ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, ηλικίας 34 έως 78 ετών, οι οποίοι έλαβαν μία δόση 200 ml πλάσματος αίματος αναρρωσάντων ατόμων. Το πλάσμα περιείχε υψηλά επίπεδα προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Μέσα σε μία έως τρεις μέρες από τη χορήγηση του πλάσματος, είχαν βελτιωθεί σημαντικά τα κλινικά συμπτώματα και των δέκα ασθενών, όπως ο πυρετός, ο βήχας, η δύσπνοια και ο πόνος στο στήθος. Οι ασθενείς επίσης εμφάνιζαν αυξημένα επίπεδα λεμφοκυττάρων, βελτιωμένη λειτουργία των πνευμόνων και του ήπατος, καθώς και μειωμένη φλεγμονή. Η θεραπεία μείωσε τη διάρκεια των συμπτωμάτων, τα επίπεδα οξυγόνου και την ταχύτητα μείωσης του ιικού φορτίου.

Τα επίπεδα των αντισωμάτων αυξήθηκαν ή παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα μετά τη χορήγηση του πλάσματος. Μετά από επτά μέρες, παρατηρήθηκε μέσω αξονικής τομογραφίας η αποκατάσταση σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό της βλάβης των πνευμόνων, ενώ δεν υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες.

Οι δύο από τους τρεις ασθενείς που είχαν διασωληνωθεί, κατέστη δυνατό να αποσωληνωθούν. Τρεις στους δέκα πήραν εξιτήριο σχετικά σύντομα, ενώ κανένας από τους δέκα ασθενείς δεν πέθανε.