Στουρνάρας: Η πρόταση του πρωθυπουργού αποτελεί ιδιαίτερη τιμή – Παραμένω προσηλωμένος στο έργο μου

Την ανανέωση της θητείας του νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα προτείνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε το πρωί της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η πρόταση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την ανανέωση της θητείας μου στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελεί μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή για μένα. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να παραμένω προσηλωμένος στη βασική αποστολή της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή στη διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας και της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς όφελος της χώρας και των Ελλήνων πολιτών».

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος, τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της τράπεζας, το οποίο θα διαμορφώσει την πρότασή του προς το υπουργικό συμβούλιο.

Η ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη καθώς η θητεία του – ανέλαβε το τιμόνι της κεντρικής τράπεζας στις 20 Ιουνίου 2014 – θεωρείται επιτυχημένη, στην πιο δύσκολη περίοδο της πρόσφατης οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκειά της χειρίστηκε τον αποκλεισμό του ελληνικού συστήματος από τις διεθνείς αγορές, τα capital controls, αλλά και την περίοδο του μνημονίου που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις μεταξύ της τότε κυβέρνησης και της ανεξάρτητης ΤτΕ ως μέρος του ευρωσυστήματος.

Τυπικά επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει από την κυβέρνηση αλλά και από τους ομολόγους του στο Δ.Σ. της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Στουρνάρας ανέλαβε πρόσφατα την θέση του Προέδρου της Επιτροπής Επιθεώρησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι στο τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδος από τον Ιούνιο του 2014.

Συγκεκριμένα, στις 11 Ιουνίου 2014, ανακοινώθηκε πως το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, εν όψει της αποχώρησης του διοικητή Γιώργου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, τον διορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή.

Στις 20 Ιουνίου ο κ. Στουρνάρας ορκίστηκε στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το άρθρο 29 του καταστατικού: «Ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές διορίζονται για μία εξαετία, με Προεδρικό Διάταγμα, μετά πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν προτάσεως του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας».