Η πανδημία βάζει φρένο στη μείωση των «κόκκινων» δανείων – Η εκτίμηση του S&P

Την άποψη πως οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία και οι προβλέψεις για ύφεση θα έχουν αντίκτυπο και στον τραπεζικό κλάδο, βάζοντας φρένο στην πρόοδο στις προσπάθειες μείωσης των «κόκκινων» δανείων, εκφράζει ο οίκος Standard & Poor’s σε έκθεσή του. Ο οίκος στην έκθεσή του στέκεται στις επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία στην ελληνική οικονομία, βάζοντας φρένο στην ανάκαμψη του τομέα ακινήτων και επηρεάζοντας αρνητικά τον αξιόχρεο του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, σημειώνει ότι η πανδημία θα επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό και τον τομέα υπηρεσιών. Η S&P προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση 9% φέτος, κυρίως εξαιτίας του τουρισμού, ενώ για το 2021 αναμένει ανάκαμψη με ρυθμούς 5%.

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία υψώνουν εμπόδια στα σχέδια των τραπεζών για τη μείωση των προβληματικών δανείων, ενώ θα επηρεάσει και την κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σημειώνει ο οίκος. Να θυμίσουμε ότι η S&P στα τέλη Απριλίου είχε υποβαθμίσει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας σε σταθερή από θετική, διατηρώντας την πιστοληπτική κατάταξη της ελληνικής οικονομίας στην βαθμίδα ΒΒ-.

«Το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών υποχώρησε στο 40% το 2019 από 49% το 2016, όμως ο στόχος για περαιτέρω μείωση των μη-εξυπηρετούμενων εκθέσεων κάτω από το 20% έως το 2021 παραμένει φιλόδοξος», επισημαίνει η S&P. Σύμφωνα με τον οίκο, το χρονοδιάγραμμα και επιτυχία του σχεδίου μείωσης των «κόκκινων δανείων» είναι αβέβαιο, ειδικά εν μέσω των υφιστάμενων οικονομικών συνθηκών λόγω του Covid-19 και των μέτρων στήριξης που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Από την άλλη, σημειώνει ότι παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το σχέδιο Ηρακλής, που αποτελεί το προτιμώμενο εργαλείο τόσο ελληνικών τραπεζών όσο και της κυβέρνησης, θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.