Κορωνοϊός: 13 νέα κρούσματα και 2 νέοι θάνατοι στη χώρα μας

Συνολικά 13 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος επιπρόσθετα σημείωσε πως δύο ασθενείς κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Επίσης έδωσε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού. Συνολικά τα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται σε 2691, και τα θύματα από την έναρξη της επιδημίας σε 150.

«Στους σημερινούς θανάτους περιλαμβάνεται και ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ένας ακούραστος επιστήμονας, ένας αξιοπρεπής πολιτικός» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας που αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ στην υγεία πριν εκφράσει κι εκείνος με τη σειρά του τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους τους.

Συλλυπητήρια στους οικείους του Δημήτρη Κρεμαστινού απηύθυνε και υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, παίρνοντας τον λόγο πριν τον Σωτήρη Τσιόδρα. «Εκτός από σπουδαίος επιστήμονας και πολιτικός, άφησε το απότυπωμά του και στον χώρο της υγείας, υπηρετώντας με πίστη και υπευθυνότητα τον χώρο της υγείας», είπε.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως 32 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Εξ αυτών οι εννέα είναι γυναίκες. Το 97% εξ αυτών πάσχει από υποκείμενο νόσημα. Επιπρόσθετα, 85 άτομα εξήλθαν από μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η έρευνα για τα αντισώματα

Aναφέρθηκε ακόμη στη χρησιμότητα των τεστ αντισωμάτων σημειώνοντας πως, όταν δεν έχουν νοσήσει πολλοί άνθρωποι, είναι πιο δύσκολο να γίνει η διάγνωση. «Όσο αυξάνει το ποσοστό αυτών που νοσούν, τόσο αυξάνεται και η επιτυχία του τεστ να καταλάβει ποιοι έχουν νοσήσει», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να σκεφτόμαστε το μέλλον και να παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις».

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν πως οι ασθενείς που νοσούν από κορωνοϊό, αποκτούν αντισώματα: «Σε όλους όσους πέρασαν την ασθένεια ανιχνεύθηκαν ειδικά αντισώματα έναντι του ιού. Αυτό προκύπτει από μελέτη σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η ίδια επιστημονική ομάδα έχει συνδέσει την παρουσία των αντισωμάτων με τη δυνατότητα του οργανισμού να εξουδετερώνει τον ιό. Στο άμεσο μέλλον άνθρωποι με αντισώματα, θα έχουν κάποια μορφή ανοσίας έναντι του ιού, το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι για πόσο καιρό θα έχουν αυτή την ανοσία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας είπε ότι, όπως όλα δείχνουν προς το παρόν, δεν θα υπάρξει μηδενισμός των κρουσμάτων εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού.