Κορωνοϊός: 15 νέα κρούσματα – ένας θάνατος σήμερα – 148 συνολικά -33 διασωληνωμένοι

Ακόμη 15 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας, με το σύνολό του από την έναρξη της πανδημίας να αγγίζει τα 2678.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως ακόμη ένας ασθενής κατέληξε από επιπλοκές της νόσου με το σύνολό τους να ανέρχεται στα 148. Σύμφωνα με πληροφορίες, τελευταίο θύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι ένας 75χρονος με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Ο άτυχος άνδρας  άφησε την τελευταία του πνοή από σηπτική καταπληξία στις 06:20, ενώ νοσηλευόταν με λοίμωξη του αναπνευστικού λόγω κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως νοσηλευόταν εκτός ΜΕΘ, χωρίς μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως 33 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείαςς, εκ των οποίων οι οκτώ είναι γυναίκες. Ο μέσος όρος των νοσηλευόμενων φτάνει τα 67 έτη. Το 97% πάσχει από υποκείμενο νόσημα. Επιπρόσθετα, 85 άτομα εξήλθαν από μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο λοιμωξιολόγος επιβεβαίωσε την επίσκεψή του στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο μετά τον εντοπισμό 11 κρουσμάτων κορωνοϊού εκεί χτες. Είπε πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διερεύνηση της διασποράς του κορωνοϊού.

Ως προς τις πληροφορίες για μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως «δεν ξέρουμε πώς θα επηρεαστεί η πορεία του ιού από αυτές τις αλλαγές». «Ο ιός αναδύθηκε με βάση τα γενετικά δεδομένα στο τέλος του 2019. Κοινός πρόγονος μεταξύ των κορωνοϊών τότε που πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους. Σε κάποιες περιοχές ο ιός παρουσιάζει τις μικρότερες αλλαγές».