Κορωνοϊός: 143 οι νεκροί στην Ελλάδα – 8 τα νέα κρούσματα, 2620 στο σύνολο

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 8, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Πλέον το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται στα 2.620

Από αυτά, 593 (22.6%)θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1301 (49.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.  37 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 8 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

77 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, σήμερα καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι.. Συνολικά οι νεκροί στη χώρα είναι 143. Οι 37 ήταν γυναίκες (26.4%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 92% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 78207 κλινικά δείγματα.

Ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε πως το επόμενο 15ημερο θα είναι εξίσου κρίσιμο για την πορεία διασποράς του κορωνοϊού. «Εάν τηρήσουμε τα μέτρα πρόληψης και αν περιορίσουμε τις συναθροίσεις μας σε χώρους συνωστισμού θα έχουμε μικρότερο κίνδυνο διασποράς του ιού. Οφείλουμε στον εαυτό μας να παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ακόμα δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε τη νόσο. Εάν κριθεί απαραίτητο θα επέμβουμε όπου χρειαστεί».

Ως προς την έγκριση της ρεμδισεβίρης από τις ΗΠΑ, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως πρόκειται για επείγουσα έγκριση λόγω των εκτάκτων καταστάσεων. Επίσημη έγκριση θα υπάρξει εάν υπάρξουν και περισσότερα θετικά δεδομένα. Επιπρόσθετα το φάρμακο μειώνει κατά 30% το χρόνο θεραπείας. Δίνεται ενδοφλέβια για 10 μέρες μία φορά την ημέρα.

Διευκρινίσεις αναφορικά με το πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα ΜΜΜ, ασανσέρ, ταξί, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα. Παράλληλα είναι απαραίτητη για εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ, κομμωτήρια, νοσοκομεία, ιατρεία.

«Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν πρέπει να μας αποσυντονίσει από το στόχο μας. Τη Δευτέρα περνούμε στη νέα φάση με τον αόρατο εχθρό. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη», είπε.