Στουρνάρας: Στο 4% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020 – Θα αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια

Την εκτίμηση ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί εφέτος στο 4%, με βάση τα σημερινά δεδομένα, διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, πρόκειται για το βασικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η καραντίνα λόγω του κορωνοϊού θα διαρκέσει περί τον 1,5 μήνα. «Είμαι αισιόδοξος ότι οι χειρότερες προβλέψεις δεν θα επαληθευθούν» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο πιο ακραίο σενάριο για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, που προϋποθέτει μεγαλύτερη διάρκεια στα περιοριστικά μέτρα, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η πτώση του ΑΕΠ το 2020 θα διαμορφωθεί στο 8%.
Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις για ύφεση άνω του 10% που έχουν διατυπωθεί, καθώς όπως εξήγησε υποθέτουν ότι τα πολύ αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού θα κρατήσουν τουλάχιστον 3 μήνες, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό.
Σε σχέση με τη μεγαλύτερη συμμετοχή του τομέα του τουρισμού στην οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με άλλες χώρες, που χρησιμοποιείται ως επιχείρημα από όσους εκτιμούν ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη, υπογράμμισε ότι τα έσοδα του κλάδου διαμορφώνονται στο 10% του ΑΕΠ, στα ίδια επίπεδα με αυτά της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Ως εκ τούτου, δεν βλέπει διαφοροποίηση της χώρας μας ως προς αυτό. Ξεκαθάρισε πάντως, ότι από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε πότε θα υπάρξει αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο για τον COVID-19, δεν μπορούν να διατυπωθούν ασφαλείς προβλέψεις.
Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, υπογράμμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος τρέχει ασκήσεις αυτήν την περίοδο για την εκτίμηση της αύξησής τους τα επόμενα τρίμηνα, ωστόσο δεν θέλησε να αποκαλύψει τα αποτελέσματά τους, καθώς όπως είπε δεν είναι στατιστικά σημαντικά. Σημείωσε ωστόσο ότι στο β΄ εξάμηνο του 2020 και ενδεχομένως έως και τις αρχές του 2021 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν.