Το φάρμακο της Gilead Sciences υπόσχεται θεραπεία από τον κορωνοϊό

Αχτίδα ελπίδας σε όλο τον κόσμο γεννούν οι αναφορές ότι φάρμακο της Gilead Sciences δείχνει να είναι αποτελεσματικό στην θεραπεία του νέου κορωνοϊού.

Όπως μετέδωσε την Πέμπτη το STAT News, οι ασθενείς με Covid-19 που παίρνουν το πειραματικό φάρμακο με την ονομασία remdesivir, αναρρώνουν με ταχείς ρυθμούς και μέσα σε λίγες ημέρες επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Μάλιστα το STAT News εξασφάλισε βίντεο που περιγράφει τη δοκιμή του φαρμάκου σε ασθενείς.
Οι ασθενείς που παίρνουν μέρος σε κλινικές δοκιμές του φαρμάκου είχαν όλοι σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα και πυρετό, ωστόσο μπόρεσαν να φύγουν από το νοσοκομείο μετά από θεραπεία που κράτησε λιγότερο από μια εβδομάδα, μεταδίδει το  STAT επικαλούμενο τον γιατρό που ηγείται της δοκιμής του φαρμάκου.

«Το καλύτερο νέο είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς μας έχουν ήδη πάρει εξιτήριο. Χάσαμε μόνο δύο ασθενείς», αναφέρει στο βίντεο η Δρ. Kathleen Mullane, ειδική λοιμωξιολόγος στο πανεπιστήμιο του Σικάγο που ηγείται της κλινικής δοκιμής του φαρμάκου.

Το πανεπιστήμιο αναφέρει πως θα κάνει ανακοινώσεις μόλις τα επίσημα αποτελέσματα της δοκιμής ήταν έτοιμα.

Δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για τον Covid-19, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πνευμονία και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας σε ορισμένους ασθενείς. Ωστόσο, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας οργανώνουν δοκιμές για διάφορα φάρμακα και άλλες θεραπείες, μεταξύ των οποίων και το remdesivir.

Το φάρμακο, που κατασκευάστηκε από την Gilead Sciences, δοκιμάστηκε για την αντιμετώπιση του Έμπολα με μικρή επιτυχία, αλλά πολλές μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι το φάρμακο θα μπορούσε τόσο να αποτρέψει όσο και να θεραπεύσει τους κορωνοϊούς που σχετίζονται με τον Covid-19, όπως ο SARS και ο MERS.

Τον Φεβρουάριο, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το remdesivir έδειξε να έχει δυναμική έναντι του Covid-19.
Ωστόσο, η δοκιμή δεν περιλαμβάνει αυτό που είναι γνωστό ως ομάδα ελέγχου, οπότε θα είναι δύσκολο να πούμε εάν το φάρμακο βοηθά πραγματικά τους ασθενείς να ανακάμψουν καλύτερα και γρηγορότερα. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι ασθενείς δεν λαμβάνουν το φάρμακο, έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να προσδιορίσουν εάν είναι το φάρμακο που επηρεάζει πραγματικά την κατάστασή τους.

Οι δοκιμές του φαρμάκου βρίσκονται σε εξέλιξη και σε δεκάδες άλλα κλινικά κέντρα. Η Gilead χορηγεί δοκιμές του φαρμάκου σε 2.400 ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα Covid-19 σε 152 μέρη σε όλο τον κόσμο. Δοκιμάζει επίσης το φάρμακο σε 1.600 ασθενείς με μέτρια συμπτώματα σε 169 νοσοκομεία και κλινικές σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι περιμένει τα αποτελέσματα της δοκιμής μέχρι το τέλος του μήνα.