Πάσχα χωρίς ΙΧ: Εισήγηση για πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας Μ. Σάββατο και Κυριακή

Το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα μελετά η κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να χαθούν όσα κατακτήθηκαν στη μάχη κατά του κορονοϊού το προηγούμενο διάστημα από πασχαλινές μετακινήσεις πολιτών σε σπίτια φίλων και συγγενών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, το μέτρο -αν υιοθετηθεί- θα τεθεί σε ισχύ από τις 8 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Είναι ενδεικτική η φράση του πρωθυπουργού στο διάγγελμα της Μεγάλης Δευτέρας ότι “η παραμικρή επανάπαυση μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό αποτέλεσμα”. “Στην προηγούμενη επικοινωνία μας, είχα τονίσει ότι στη μάχη κατά του Cοvid-19, ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Σήμερα σας λέω ότι αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα! Μία πραγματικά Μεγάλη Εβδομάδα” είπε, στέλνοντας έτσι το μήνυμα για ένα “Πάσχα της ευθύνης”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφεραν σε όλους τους τόνους πως “δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων, την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα. Κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση. Κάθε παράβαση θα αντιμετωπίζεται ως απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής“.

Επί ποδός η αστυνομία – Ποιες είναι οι εστίες κινδύνου

Σημειώνεται ότι από το πρωί της Μεγάλης Τρίτης στη Βαρβάκειο Αγορά η είσοδος γίνεται ανά 10 πολίτες, από αυτή της οδού Αρμοδίου και η έξοδος από την οδό Αριστογείτονος. Όσοι βγαίνουν, τόσοι εισέρχονται, ενώ οι αστυνομικοί φροντίζουν για την τήρηση των αποστάσεων έξω από την αγορά. Έντονες είναι οι αστυνομικές περιπολίες σε συνοικιακά κρεοπωλεία, λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ.