Κορωνοϊός: Στα 25 τα νέα κρούσματα, 2170 τα συνολικά – Μειώνεται ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου

Την ώρα που διανύουμε την πιο κρίσιμη εβδομάδα της πανδημίας στη χώρα μας, η οποία θα καθορίσει το πότε θα ξεκινήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων, ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 25 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τα συνολικά να ανέρχονται σε 2.170.

Επίσης, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως δύο ακόμη ασθενείς κατέληξαν από τις επιπλοκές της νόσου, με το σύνολό τους από την έναρξη της επιδημίας στη χώρα μας να ανέρχεται σε 101.

Από τους 76 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι γυναίκες είναι οι 17, ενώ η μέση ηλικία αυτών των ασθενών είναι τα 68 έτη. 27 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο από τη ΜΕΘ. Από το σύνολο των θανόντων γυναίκες είναι οι 27, ενώ η μέση ηλικία όσων κατέληξαν είναι τα 73 χρόνια. Σχεδόν οι 9 στους 10 (89%) είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο κ.Τσιόδρας έχουν ελεγχθεί 48.798 δείγματα, ενώ από τα επιβεβαιωμένα το 25,6% σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ το 40% σχετίζεται με άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Καταγράφεται σταδιακή μείωση κρουσμάτων, όσων νοσηλεύονται αλλά και όσων καταλήγουν από επιπλοκές», είπε ο κ. Τσιόδρας, δίνοντας νότα αισιοδοξίας στις ανακοινώσεις του, λέγοντας πως ο αριθμός διασποράς στη χώρα μας [R0] είναι κάτω από ένα, γεγονός που σημαίνει πως στην πατρίδα μας «ο κορωνοϊός περιορίζεται».

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τη Μεγάλη Παρασκευή

Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός τόνισε πως τη Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 13:00 έως τις 19:00.

Σαφές μήνυμα ενόψει Πάσχα

Κατά τα άλλα, επανέλαβε τις απαγορεύσεις επισκέψεων σε συγγενείς τις ημέρες του Πάσχα: «Θα περάσουμε το Πάσχα στο σπίτι με την οικογένεια μας. Μην καταστρέψουμε σε λίγες ώρες όλα αυτά που έχουμε καταφέρει με πολλές στερήσεις τόσες εβδομάδες».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως «δεν θα θέλαμε να διασπαρεί ο ιός από μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων. Έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα το επίπεδο της διασποράς. Παρά το γεγονός ότι ακούμε καλά νούμερα δεν είμαστε στο σημείο να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα. Θέλει προσοχή».