Εθελούσια έξοδος στην Τράπεζα Κύπρου- Εφάπαξ αποζημιώσεις έως 200 χιλ. ευρώ

Εφάπαξ χαριστικές αποζημιώσεις που δεν θα υπερβαίνουν τις €180 χιλ. – €200 χιλ. αναμένεται να προβλέπει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου που θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες η Τρ. Κύπρου.

Το σχέδιο εξόδου που θα θέσει ενώπιον των 3,700 υπαλλήλων η Τρ. Κύπρου – το τέταρτο από το 2013 – έχει ως πρώτο στόχο να μειώσει τον αριθμό του προσωπικού κατά 400 άτομα.

Την πρόθεση της διοίκησης του συγκροτήματος να προχωρήσει σε νέο σχέδιο εξόδου, ανακοίνωσε ο Πανίκος Νικολάου, νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ και δημοσιεύτηκε χθες, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στην Τράπεζα τους τελευταίους μήνες, τον περασμένο Ιούλιο.

Ο κ. Νικολάου δεν έδωσε λεπτομέρειες σε σχέση με τις πρόνοιες του σχεδίου, σημειώνοντας ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ανακοίνωση θα γίνει σύντομα, παρά το γεγονός ότι άλλα ανώτατα στελέχη της τράπεζας ανέφεραν χθες στη StockWatch ότι το σχέδιο αναμένεται, εκτός απροόπτου, να καταχωρηθεί στον προσωπικό λογαριασμό του προσωπικού ενδεχομένως την 4η Οκτωβρίου ή τη μεθεπόμενη Παρασκευή.

Την ίδια πληροφόρηση έδωσαν στη StockWatch και στελέχη της γραμματείας της ΕΤΥΚ.

Ο CEO της BOCH, στη συνέντευξη του, εξήγησε πως η τράπεζα περνά μέσα από μια τεχνολογική και ψηφιακή μεταμόρφωση και ότι στο πλαίσιο αυτό θα αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο και αλλάζοντας το μοντέλο, «είναι φυσιολογικό πολλές θέσεις εργασίας και πολλοί τρόποι λειτουργίας της τράπεζας να μην συνάδουν με τις θέσεις εργασίας που έχουμε σήμερα».

Πρόσθεσε ότι το σχέδιο θα είναι γενναιόδωρο, κατά την έκφραση του, εφόσον η τράπεζα θα εξορθολογήσει το κόστος της.

Επισήμανε πως έχει αποδειχθεί ότι η μείωση του κόστους περνά μέσα από τη μείωση του αριθμού του προσωπικού.

Το σχέδιο αναμένεται ότι θα έχει και τη βούλα της ΕΤΥΚ, παρά το γεγονός ότι η απόφαση για έκδοση σχεδίου εξόδου, είναι προνόμιο της εργοδοτικής πλευράς.

Πάντως, επίσημα τα στελέχη της γραμματείας της ΕΤΥΚ, τηρούν τις τελευταίες μέρες σιγή ιχθύος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συντεχνία θα επικοινωνήσει με τα μέλη της για να δώσει την καθοδήγηση της ανάλογα με το περιεχόμενο του επικείμενου σχεδίου εξόδου.

Από την άλλη, στελέχη της Τράπεζας ανάφεραν ότι η νέα διεύθυνση, δεν θα ήθελε να μπει σε ατέρμονες διαδικασίες και αντιπαραθέσεις με τη συντεχνία όπως είχε γίνει το 2016 αφού, όπως σημείωσαν, η συντεχνία έτσι και αλλιώς, θα επικαλεστεί τις πρόνοιες του τελευταίου σχεδίου που είχε αποδεχθεί η προηγούμενη επί του Τζον Χούρικαν διεύθυνση της BOCH.

Οι πληροφορίες που συνέλεξε η StockWatch, αναφέρουν ότι μεταξύ της νέας διεύθυνσης της BOCH και της γραμματείας της ΕΤΥΚ έχουν γίνει πάρα πολλές συναντήσεις με αντικείμενο το σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Η τελευταία έλαβε χώρα στα γραφεία της ΕΤΥΚ και φαίνεται ότι οι δύο πλευρές τα βρήκαν στο πιο επίμαχο σημείο που είναι το μέγιστο ύψος της χαριστικής αποζημίωσης αλλά και σε επιμέρους πρόνοιες.

Όπως έχει διαρρεύσει, το σχέδιο προβλέπει εφάπαξ χαριστική αποζημίωση που δεν θα υπερβαίνει τις €180 χιλ –  €200 χιλ. και η οποία θα υπολογίζεται από τα έτη υπηρεσίας επί τον ετήσιο μισθό και επί τον συντελεστή αναλόγως της ηλικίας.

Είναι η ίδια φόρμουλα που είχε εφαρμοστεί και στο τελευταίο σχέδιο εθελούσιας εξόδου τον Μάιο του 2016, με το οποίο έφυγαν 450 άτομα.

Δικαίωμα αποδοχής του σχεδίου θα έχουν όλα τα μέλη του προσωπικού της τράπεζας καθώς και των θυγατρικών εταιρειών και δεδομένου ότι δεν είχαν ενταχθεί σε προηγούμενα σχέδια εθελούσιας αποχώρησης.

Το μέγιστο ποσό αποζημίωσης δεν θα ξεπερνά το 70% των υπολειπόμενων μισθών, μέχρι την κανονική αφυπηρέτηση, ενώ φαίνεται ότι θα μπορεί να ξεπερνά τις €200 χιλ.

Δεν έγινε γνωστό κατά πόσο ο έφορος φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης έχει δώσει τη συγκατάθεση του για να μην εμπίπτει η εφάπαξ αποζημίωση που θα λάβει το προσωπικό σε φορολογία.

Τον Δεκέμβριο του 2017 το τμήμα φορολογίας είχε ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο για να τερματιστεί η πρακτική της παραχώρησης χαριστικών αποζημιώσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα όπως επίσης και στον τραπεζικό.

Το σχετικό νομοσχέδιο, πήγε στις καλένδες, λόγω των επικείμενων τότε προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου του 2018.

Οι πληροφορίες φέρουν το σχέδιο να προβλέπει όπως ο μεγαλύτερος συντελεστής δίνεται για τα άτομα ηλικίας 35-40.

Στα μέλη του προσωπικού που θα αποχωρήσουν θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ασφάλεια ζωής για δύο χρόνια από την ημερομηνία αποχώρησης τους.

Η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα καλύπτει και τα υφιστάμενα εξαρτώμενα των μελών του προσωπικού.

Τα προσωπικά συμβόλαια υφιστάμενων δανείων των μελών του προσωπικού που θα αποχωρήσουν θα συνεχίσουν να έχουν ισχύ.  Τα δάνεια αυτά αφορούν στα στεγαστικά, φοιτητικά, αυτοκινήτου, ενοικιαγοράς και καθαριστριών.

Επίσης στα μέλη του προσωπικού που θα αποχωρήσουν θα πληρωθεί το υπόλοιπο της ετήσιας άδειας.

Οι πληροφορίες φέρουν την ΕΤΥΚ να διεξήγαγε έντονη συζήτηση με τη διεύθυνση σε σχέση με το ποσό το οποίο θα πιστωθούν οι αποχωρούντες υπάλληλοι στο ταμείο προνοίας

Πηγη: stockwatch