Γιάννης Στουρνάρας για Μάριο Ντράγκι: Με τις ενέργειες του έσωσε το ευρώ και απέτρεψε το Grexit

Στον ρόλο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τα χρόνια της κρίσης της Ευρωζώνης και της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του, τονίζοντας με τις ενέργειες του έσωσε το ευρώ και απέτρεψε το Grexit.

“Πιστεύω σθεναρά ότι τα ιστορικά βιβλία θα λένε ότι η συμβολή του (Μάριο Ντράγκι] για τη διάσωση του ευρώ ξεπέρασε όλων των υπολοίπων την περίοδο της κρίσης”, ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ στο χαιρετισμό του.

Ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε την ιστορική φράση του Μάριο Ντράγκι στις 26 Ιουλίου του 2012 ότι η ΕΚΤ “θα κάνει ότι χρειαστεί εντός της αποστολής της για να σώσει το ευρώ”, η οποία επανέφερε την ηρεμία στις αγορές “χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψει ένα σεντ”.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi και o Επίτιμος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος.

Στη συνέχεια “μεταμόρφωσε την ΕΚΤ σε μα ώριμη, ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα με αυτοπεποίθηση, η οποία ανέλαβε ένα μεγάλο μέρος από το βάρος για τη διάσωση του ευρώ”, πρόσθεσε.  “Οδήγησε την ΕΚΤ με ισχυρή ηγεσία και λογική, επιδιώκοντας πάντα τη συναίνεση, με συναισθηματική νοημοσύνη και τέλος, ισχυρή βούληση”.

Στρέφοντας την προσοχή του στην ελληνική κρίση, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ “είχε πολύ σημαντική συμβολή για να αποφευχθεί το Grexit και να διατηρηθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών”.

“Θα μας λείψεις πολύ, Μάριο, αλλά ελπίζουμε έντονα ότι θα συνεχίσεις να παρεμβαίνεις και να προτείνεις ορθολογικές οικονομικές πολιτικές με στόχο να βελτιωθεί η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και να μεγιστοποιηθεί η ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών”.