Τρ. Πειραιώς: Άντλησε επιτυχώς 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9,75% – Ενδιαφέρον από 125 επενδυτές

Πάνω από 850 εκατ. ευρώ ήταν οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν για το ομόλογο Tier II της Τράπεζας Πειραιώς, με το επιτόκιο της έκδοσης να διαμορφώνεται τελικά στο 9,75%, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον αποδείχθηκε ιδιαίτερα αυξημένο, περισσότεροι από 125 επενδυτές, κάτι που είχε διαφανεί άλλωστε από τις επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση της τράπεζας στο εξωτερικό.

Η Τράπεζα άντλησε 400 εκατ. ευρώ περισσότερα δηλαδή από τον αρχικό στόχο των 300-350 εκατ. ευρώ.

Το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 9,75% από το 10,25% που ήταν το επίπεδο όπου και άνοιξε το βιβλίο προσφορών στις 10.30 ώρα Ελλάδας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Πειραιώς αναμένεται να αντλήσει 350 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι αρχικές εκτιμήσεις “μιλούσαν” για επιτόκιο στην περιοχή του 9,5% – 10%.

Η έκδοση θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, με εκδότη την Piraeus Group Finance PLC και εγγυητή την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ όπως είναι γνωστό, bookrunners είναι η Goldman Sachs και η UBS.  Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 26η Ιουνίου 2014 ενώ η έκδοση αναμένεται να αξιολογηθεί με Caa3 από την Moody’s και με CCC από την S&P.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υψηλότερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από αμερικανικά χαρτοφυλάκια, ενώ σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες μικρό μέρος της έκδοσης θα κάλυπτε και ο σουηδικός όμιλος Intrum, μετά και τη συμφωνία της με την τράπεζα για την ανάθεση της διαχείρισης στην τελευταία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καθώς και των ακινήτων της Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της Πειραιώς  με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Χρήστο Μεγάλου, βρέθηκε στο Λονδίνο για επαφές με επενδυτές τις οποίες “έτρεξαν” οι δύο τράπεζες-ανάδοχοι. Η τράπεζα έχει αναλάβει δέσμευση έναντι των εποπτικών αρχών για κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο μετά τη συμφωνία της με την Intrum για την ανάθεση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 27 δισ. ευρώ, η Πειραιώς θα λάβει ρευστότητα 328 εκατ. ευρώ.