Έτοιμη για την έκδοση ομολόγου Core Tier II η Εθνική Τράπεζα

Έτοιμη για την έκδοση ομολόγου Core Tier II είναι η Εθνική Τράπεζα, στελέχη της οποίας βρίσκονται από χθες στο Λονδίνο και διερευνούν την αγορά.

Η έκδοση αναμένεται να υλοποιηθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, ενώ στελέχη της Εινικής σημειώνουν πως οι εκλογές δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις αποφάσεις της τράπεζας.

Η Εθνική στοχεύει στην άντληση κεφαλαίων ύψους 350 – 400 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές μέσω της έκδοσης.

Σύμβουλοι της έκδοσης αναλαμβάνουν οι Goldman Sachs και Morgan Stanley, οι οποίες επίσης έχουν επαφές με επενδυτές στο Λονδίνο οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα.

Οι εκτιμήσεις της Εθνικής είναι πως η τιμολόγηση θα διαμορφωθεί από ένα επιτόκιο που τελικά θα διαμορφωθεί κοντά στο 8%, καθώς πολύ βοηθητική κρίνεται η αποκλιμάκωση στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και οι προσδοκίες των επενδυτών ότι απο τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις..

Η συγκεκριμένη έκδοση αναμένεται ότι θα ενισχύσει κατά περίπου 100 μονάδες βάσης τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1, στο 16,8% από 15,7% που είναι σήμερα. Περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη θα υπάρξει από τη σχεδιαζόμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση/διάθεση του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της από την Εθνική Τράπεζα θα ξεκινήσει και τυπικά αμέσως μετά τις εκλογές.

Το ενδιαφέρον για την ομολογιακή έκδοση της Εθνικής Τράπεζας στηρίζεται τόσο στις μέχρι στιγμής επιδόσεις της Τράπεζας, όσο και στο σχέδιο μετασχηματισμού της. Η Τράπεζα στοχεύει, το 2022, να έχει επιτύχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων περίπου 11% από αρνητική σήμερα, δείκτη NPE περίπου 5% από 41%, δείκτη κόστους/εσόδων περίπου 45% από 75% και CET 1 περίπου 15% από 16,1%.

Τα μηνύματα πάντως που έλαβε η Εθνική κατά το πρόσφατο road show στο Λονδίνο στις 13 Ιουνίου ήταν θετικά, ενώ και η ανάλογη έκδοση της Τράπεζα Πειραιώς γέννησε αισιοδοξία για την ανταπόκριση των αγορών. Εξάλλου και ο οίκος Moody’s έκρινε πιστωτικά θετικό το ομόλογο της Πειραιώς σε πρόσφατο report των αναλυτών του, επισημαίνοντας έδειξε το ανανεωμένο ενδιαφέρον των επενδυτών για μη εξασφαλισμένο ελληνικό τραπεζικό χρέος, μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια αποκλεισμού από τη συγκεκριμένη αγορά λόγω της κρίσης.